Újabb nagy lépés az ingyen áram felé

Elképesztően jó évek várnak a napelemgyártókra, miután termékeikkel immáron a világ számos részén ugyanannyiért lehet előállítani az áramot, mint a hagyományos erőművekkel. Miközben Magyarország az évtizedes hosszúságú, két gigawattos orosz atombiznisszel bíbelődik, a kínai gyárakból évente tucatszám ömlenek ki a gigawattok.

A napelemek gyártói világszerte 2011 óta nem látott kiváló évre készülnek idén. Öt évvel ezelőtt dőlt be az amerikai Solyndra LLC, miután a túlkínálatból fakadó zuhanó árak miatt nem bírta az árversenyt a kínai cégekkel. Eközben az ázsiai országok, élükön Japánnal és Kínával igyekeznek kihasználni a csökkenő napelemárakat: energiatermelésük egyre nagyobb hányadát állítják át a napenergia felhasználására – derül ki a Bloomberg cikkéből. Az ágazat nagy hullámvölgyön van túl, miután a kereslet töretlen fellendülésében bízva több milliárd dollár befektetői tőke áramlott az iparágba 2007-ben és 2008-ban. Ennek eredményeként felfutott a termelés, és hatalmas túlkínálat alakult ki a piacon 2010-re, ami lejtőre küldte a napelemek árát. Négy év alatt 66 százalékkal váltak olcsóbbá.

Ennek jelentős szerepe van abban, hogy a világ egyre több részén kerül pariba a napenergiával és a fosszilis tüzelőanyagokkal előállított energia ára. A másik tényező a napelemek hatékonyságának javulása. Az olcsóbb és jobb panelek a kevesebb napsütést kapó helyeken is használhatók gazdaságosan.

Repkednek a gigawattok

Ég és föld a különbség az iparág mai és három évvel ezelőtti helyzete között – mondja Patrick Jobin, a Crédit Suisse elemzője utalva arra, hogy az árcsökkenés miatt az egekbe szökött a napelemek iránti kereslet. A fellendülés legnagyobb haszonélvezői a kínai vállalatok lesznek, ezek állítják elő ugyanis a panelek háromnegyedét.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta a BBC hírportálja.