Újabb naperőművet építenek Pécsen

Bár nemrég adták át Tüskésréten az ország második legnagyobb napelemparkját, a pécsi önkormányzat újabb – három kiserőmű által alkotott – naperőművet kíván építeni. Egy ilyen kisebb erőmű kialakítása kétszázmillió forintba kerül.

Pécs városa ebben az uniós ciklusban kétmilliárd forintot különített el megújulóenergia-termelésre. A nemrég átadott tüskésréti napelempark tizenegy önkormányzati intézményt lát el a napenergia által termelt villamos energiával, ám a városvezetés újabb naperőmű kialakítását tervezi. A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt TOP-pályázat keretében a város három, egyenként 499 kWp teljesítményű kiserőművet építene meg 10 hektáron. Egy-egy egység 240-350W-os panelekből épül fel, amelyek mezőkbe rendeződnek, így 1500-2000 darab panel alkot egy kiserőművet.

A napelemeket 35-45 fokos, déli dőlésszöggel helyezik el. A három erőmű összesen 800 család éves villamosenergia-igényének megfelelő villamos áramot termel, amit az önkormányzat közcélra fog felhasználni. Bár a meglévő napelempark területe kínálná magát a beruházás helyszínéül, másik lehetséges helyszínként felmerült a Füzes dűlő is, mert egyrészt ott saját, önkormányzati tulajdonú területek találhatók, másrészt a már meglévő transzformátor állomás biztosítja a hálózatra való csatlakozás lehetőségét. Girán János alpolgármester szerint még nem született döntés arról, hogy a beruházásra melyik helyszínen kerül majd sor; a projekt optimalizálása során válik el, hogy melyik terület lesz majd alkalmasabb. A fejlesztés célja az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó energetikai igények megújuló energiával való ellátása az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás szellemében.

forrás: pecsma.hu

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.