Újabb sikeres „zöld pályázat” – Az uszodára is napelem kerülhet

Zöld utat kapott a kalocsai uszoda napelemes pályázata. Arról, hogy erre a választ várja a város, hat másik pályázata azonban már nyert, sajtótájékoztató keretében számolt be nemrég Török Ferenc polgármester és Kanyó Péter energetikus. Most pedig, mint megtudtuk, a hetedik pozitív döntés is megérkezett.

Így most már hét intézmény energetikai korszerűsítése történhet meg. Vagyis hamarosan megkezdődik a napelemek felszerelése az Eperföldi és a Kertvárosi Általános Iskolákra, a sporttelepen a műfüves pálya megvilágítására és az öltözőkre, illetve a sportcsarnokra, a Zöldfa utcai óvodára és az uszoda épületére. Az uszoda fenntartása szempontjából igen lényeges kérdés volt, hogy sikerül-e az energiaszámlákat ily módon csökkenteni, mivel, mint azt már korábban megírtuk: az uszoda a város egyik legnagyobb energiafelhasználású intézménye.

Az újabb nyertes pályázat részleteiről Kanyó Péter, a város energetikusa számolt be.

– Az uszoda hőszivattyús oldalában, amely a termálvíz-melegítésért felel, rendkívül sok villamosenergia-fogyasztásunk van. Ezt a rengeteg fogyasztást fogja az 50 kilowattos napelem kipótolni, amely jelentős megtakarításokat eredményezhet az uszoda fenntartását tekintve – összegezte a projekt lényegét a szakember.

– Gyakorlatilag az uszoda hőszivattyúi éves szinten 400 ezer kilowatt-órát fogyasztanak, amelyet egy másik pályázati fejlesztéssel szeretnénk mérsékelni, hiszen ez hatalmas szám.  Amennyiben erre a fejlesztésre is sikerül támogatást nyernünk és azt párosítjuk a most elnyert napelemes-rendszerrel, akkor körülbelül 150 ezer kilowatt-órában meg fog állni a fogyasztás – ismertette az uszoda működtetésének gazdaságosabbá tételére irányuló törekvéseket Kanyó Péter.

A zöld beruházások sora a jelen becslések szerint jövőre indulhat Kalocsán. Az egyelőre nem végleges, hogy a hét „napelemes” projekt kivitelezése milyen egymásutánisággal történik, de a legvalószínűbb az, hogy a sportcsarnokkal kezdődik majd a munkálatok sora.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.