Újabb szélerőműpark épülhet hazánkban

Nincs jelentős környezeti hatása a Tolna megyei Fürged, Magyarkeszi és Felsőnyék térségében tervezett szélerőműparknak a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szerint.

A zöldhatóság honlapján közzétett, nem jogerős határozatban ugyanakkor több, a madárvilágot érintő természetvédelmi szempont figyelembe vételét írja elő a beruházó Fürged Szélerőmű Kft.-nek. Az eredetileg 33, jelenleg 16 szélerőművet tartalmazó szélpark első környezetvédelmi engedélye ellen korábban több fellebbezés érkezett zaj-, örökség- és természetvédelmi aggályok miatt. A kifogások között szerepelt többek közt, hogy az egyik szélerőmű a felsőnyéki, avar kori földvár helyén épülne fel, valamint zavarná a környéken fészkelő gyurgyalagokat. A felügyelőség megismételt eljárásban ezeket a Baranya Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája és a Duna-Dráva Nemzeti Park véleményének ismeretében nem találta megalapozottnak. A felügyelőség ugyanakkor felhívta a cég figyelmét arra, hogy a vonuló madarak ütközését villogó fénnyel előzze meg, és folyamatosan kövesse a szélerőműveknek az élővilágra gyakorolt hatását. Ennek részeként három havonta kell jelentést készítenie a madarak repülési útjának változásáról, az esetleges madárütközésekről. A tervek szerint a 2014. második negyedévében induló, mintegy 40-45 millió eurós beruházással egy – a szélerőművek típusától függően – 28,8-36,8 összteljesítményű szélpark épül fel a három település határában, amely 2014. szeptemberben kezdi meg működését.

Ajánlott tartalom

Radikálisan lecsökkent a napelemek megtérülése – pályázat is érkezett

Kevesebb, mint 7 hét és a napelemes pályázat újra kezdetét veszi.

Nincs hozzászólás

 1. Szép Napot , jó szelet ! Ugyan milyen környezeti terhelése lenne egy nagyméretű ventilátornak a környezetre , ezt az álláspontot eddig sem értettem a hatóságok részéről. A nagyon zöldeknek meg üzenem , hogy a gólya , meg a darumadár nem hülye , pláne nem vak ,hogy neki repüljön . Tisztelettel, egy még Zöldebb .

 2. Ezek a madarak nekirepülnek mindennek:Autók szélvédője,házak ablaka, repülőgépek hajtóműve,a repülőgépek szélvédő üvegét is méretezik madárral való ütközésre stb.Nem túl okosak és nem tudják jól kiszámolni a nagy sebességgel haladó tárgyak helyzetét,de az is lehet,hogy vakok.
  A szél generátor lapátja is igen nagy sebességgel forog.
  Egyébként én is a szélerőművek pártján vagyok(A madarak meg szelektálva lesznek,aztán elkerülik),kérdés,hogy ez a szél által megtermelt energia a felhasználóknak is olcsóbb lesz-e.

 3. Egy másik cikkben találtam:
  A dánok erőműve ráadásul gyors is, a lapátok hegyei maximális forgási sebesség esetén 290 km/h-s tempóban köröznek.
  Ez már ritkíthatja a madárrajokat.