Újabb szélerőműpark épülhet hazánkban

Nincs jelentős környezeti hatása a Tolna megyei Fürged, Magyarkeszi és Felsőnyék térségében tervezett szélerőműparknak a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szerint.

A zöldhatóság honlapján közzétett, nem jogerős határozatban ugyanakkor több, a madárvilágot érintő természetvédelmi szempont figyelembe vételét írja elő a beruházó Fürged Szélerőmű Kft.-nek. Az eredetileg 33, jelenleg 16 szélerőművet tartalmazó szélpark első környezetvédelmi engedélye ellen korábban több fellebbezés érkezett zaj-, örökség- és természetvédelmi aggályok miatt. A kifogások között szerepelt többek közt, hogy az egyik szélerőmű a felsőnyéki, avar kori földvár helyén épülne fel, valamint zavarná a környéken fészkelő gyurgyalagokat. A felügyelőség megismételt eljárásban ezeket a Baranya Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája és a Duna-Dráva Nemzeti Park véleményének ismeretében nem találta megalapozottnak. A felügyelőség ugyanakkor felhívta a cég figyelmét arra, hogy a vonuló madarak ütközését villogó fénnyel előzze meg, és folyamatosan kövesse a szélerőműveknek az élővilágra gyakorolt hatását. Ennek részeként három havonta kell jelentést készítenie a madarak repülési útjának változásáról, az esetleges madárütközésekről. A tervek szerint a 2014. második negyedévében induló, mintegy 40-45 millió eurós beruházással egy – a szélerőművek típusától függően – 28,8-36,8 összteljesítményű szélpark épül fel a három település határában, amely 2014. szeptemberben kezdi meg működését.

Ajánlott tartalom

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadást nyújt

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadással, naprakész ismeretekkel rendelkező energetikai tanúsítói csapattal segíti az Otthonfelújítási Programban pályázni vágyókat, és utólagos pénzügyi hozzájárulást nyújt a pályázati saját forráshoz - közölte az MVM Otthon Plusz Zrt. pénteken az MTI-vel .