Újabb szög üthető a szélenergiát ellenző tézisek koporsójába

A Siemens szállítja a megoldást arra a sokat hivatkozott kérdésre, hogy az északi tengeri szélparkokban megtermelt, nagy mennyiségű zöldáramot hogyan lehet a szárazföldre, az ott lévő villamos hálózatra juttatni – lehetőleg minél kisebb veszteséggel.

Tengeri szélparkok áramát hosszú útvonalon, megbízhatóan a partra juttatni – erre a feladatra a TenneT német-holland átvitelihálózat-üzemeltető az alacsony veszteségű HVDC (High Voltage Direct Current – nagyfeszültségű egyenáramú) átviteli módszert alkalmazza. Az eddig megrendelt kilenc északi-tengeri offshore hálózati összeköttetésből ötöt a Siemens készít, és ez hozzájárulni a németországi energiaváltás sikeréhez.

A Petrofac-kal alkotott konzorcium vezetőjeként a Siemens szállítja az egyik hálózati összeköttetés, a BorWin3 komplett, hatékony HVDC-technikáját. Partnere, az olaj- és gázágazat több mint 30 év tapasztalattal rendelkező generálvállalkozója, a Petrofac vállalja a szükséges tengeri platform megépítését és offshore installációját. A kábelek szállítására és lefektetésére a TenneT külön pályázatot írt ki, így az nem a konzorcium feladata. A 900 MW átviteli teljesítményű BorWin3 az ötödik hálózati kapcsolat, melyet a TenneT a Siemenstől megrendelt, és rajta keresztül közel egymillió német háztartáshoz jut el majd tiszta szélenergia. Kereskedelmi üzembe állítását 2019-re tervezik.

A Siemens szállítási terjedelme a hálózati összeköttetés minden nagyfeszültségű berendezésére és a teljes szárazföldi állomásra kiterjed. Döntő jelentőségű komponens a két áramátalakító konverter, amelyek a váltóáramot egyenárammá, illetve az egyenáramot váltóárammá alakítják. Emellett a Siemens állomásonként két 670 MVA-es teljesítménytranszformátort, valamint a teljes lég- és gázszigetelésű nagyfeszültségű kapcsolástechnikát is szállítja. A HVDC konvertereket a Siemens nürnbergi konverter-gyárában tervezik, gyártják és tesztelik majd, és ugyanott gyártják a teljesítménytranszformátorokat is.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.