Újabb település hasznosítana geotermikus energiát

Milliárdos nagyságrendű geotermikus energiahasznosítás előkészítésére nyert pályázati forrást Nagyszénás önkormányzata. Azon kevés települések közé tartozik a nagyközség (több mint száz pályázó volt), amely a három szerencsés nyertes közé tartozik.

Rendeződni látszik a hajdan szebb napokat megélt és híresen jó gyógyvízzel dicsekvő nagyszénási fürdő sorsa. A termálkútból feltörő energia pedig, úgy tűnik, hosszú távon kincset ér – írta a beol.hu internetes hírportál. “Egy komplex mintaprojektet adtunk be a Magyar Energia Hivatal pályázatára. Önkormányzati intézményeink, a közeli lakótömb és a megyei fenntartású szociális otthon gázfűtésének a kiváltását terveztük meg hőenergia-értékesítéssel. A projekt térségfejlesztést érintő részében pedig egy új, gazdaságosan üzemeltethető fürdő építésére pályázunk, ahol a strandfürdő mellett gyógymedencés részt is kialakítanánk a ma divatos kiegészítőkkel. A pályázati anyag harmadik pillére pedig a hulladékhő hasznosítását célozza meg. A 40-60 Celsius fokos vízzel a mezőgazdasági üvegházak, fóliasátrak fűtése oldódna meg – sorolta elképzeléseiket a Nyemcsok János polgármester.  Elárulta, ez utóbbihoz már van egy szentesi cégük, a társaság szándéknyilatkozatában fogalmazta meg partnerségét. A szénásiak a majd egymilliárdos (952 millió 630 ezer forintos) beruházás előkészítésére 39,8 millió forintot nyertek. A polgármester elmondta, a beruházás négy év alatt kétszáz munkahelyet képes teremteni, ha 2013 végére megvalósul.

Ajánlott tartalom

Napelemmel működik a dizájnos konténerház

Ez az apró lakás nemcsak gyönyörű, de teljesen környezetbarát is, ráadásul az építéshez is csak két szállítókonténert kellett felhasználni.