Újabb törpe vízerőmű létesül

Eddig nagyjából 1300 hazai lakos teljes áramellátására elég az a vízerőmű-kapacitás, amelyet a Blue Stream Mobil Kft. üzemeltet. A cég igyekszik felkutatni a további lehetőségeket, minivízerőművei fő berendezéseinek sorozatgyártására készül, és külföldön is megvetné a lábát

A parlagon hagyott magyarországi vízenergia-hasznosítási lehetőségek kihasználásába fogott a Blue Stream Mobil Kft. Első lépésben – 2010-től – egyedi tervezésű kis vízerőműveket telepített az üzletileg ígéretes vizekre, ma viszont már ott tart, hogy a berendezések sorozatgyártására készül. Az üzleti konstrukció Zsolt András termelési igazgatótól kapott tájékoztatás szerint az, hogy a kft. kibérli a kiszemelt vízügyi igazgatóságtól a minierőmű számára alkalmas területet és a zsilipet, majd telepíti a saját tulajdonában maradó berendezést. A megtermelt villamos energiát az érvényes kötelező átvételi rendszeren (KÁT) keresztül adja el a Mavir Zrt-nek a KÁT-ban megszabott áron, és meghatározott ideig. Az árbevételen az érintett vízügyi igazgatósággal osztoznak a szerződésükben foglaltak szerint. A szabályozásban elismert megtérülési idő lejártával a villamos energiát a piacon is értékesítheti a cég, de a háztartási méretű kiserőműre vonatkozó törvény, mely az 50 kilovolt amperes (kVA) alatti gépekre vonatkozik, megkönnyíti az áram eladását, írja a vg.hu.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Nincs hozzászólás

  1. istn1@t-online.hu

    Elgondolták volna azt hogy egy zárt rendszerű,három hatalmas tartályú rendszerből álló,erőművet építsenek . A képlet P=Mxalfa szögsebbeség,.Egy nagysúlyú kereket hajtva,zárt térben.Vízzel,vagy netán a sivatagban ,homokkal?kérdezzen ha van kedve?Az áram létrejön.a hajtott generátorban.Üdvözletem ,ajándék tőlem.