Újabb tűzhányók kitörése várható Izlandon

Újabb tűzhányók kitörése várható Izlandon hónapokkal azután, hogy az Eyjafjöll tűzhányó tavaszi kitörése a második világháború óta nem látott légtérkorlátozásra kényszerítette Európát.

A Vatnajökull hatalmas jégsapkája alatt szunnyadó Bárdarbunga és Grimsvötn vulkánok ébredezni kezdtek. Szeptember vége óta rengéseket észlelnek a tűzhányók alól. Ezek szerint pedig mindkét vulkán kitörése időszerű – állítják szakemberek, akik folyamatosan figyelik az eseményeket.
Gunnar Sigurdsson, az Izlandi Meteorológiai Intézet szakértője elmondta, hogy a hétvégén háromszorosára emelkedett a Gigja gleccser vízhozama, és ez annak a jele, hogy a Grimsvötn vulkán közelében olvadni kezdtek a gleccserek.
A jégsapka olvadásával pedig csökken a tűzhányóra nehezedő nyomás, és ez tovább növeli a kitörés esélyét – magyarázta Thorunn Skaftadottir geofizikus, hozzátéve, hogy a kitörésre csak akkor van esély, ha a vulkán belsejében elegendő magma (folyékony kőzetanyag) tölti fel a magmakamrát.
Hat éve hasonló áradás előzte meg a Grimsvötn, Izland legaktívabb tűzhányójának kitörését. A szakemberek mostani előrejelzéseit az is alátámasztja, hogy az utóbbi 72 órában a térségben három közepes, a Richter-skála szerinti 2,7-4-es erősségű földmozgást észleltek.
A sziget délkeleti partvidékén található mindkét tűzhányó kitörése jelentős veszélyekkel jár, mivel megolvasztja a jégtakaró egy részét és pusztító gleccservízáradatot (jökullhlaup) indíthat el.
Az Eyjafjöll kitörése okozta, csaknem egy hétig tartó légtérzárlat több mint százezer légi járatot és 8 millió utast érintett.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.