Ezúttal a világ legnagyobb koncentrált napenergia erőművét építenék meg. Van élet az olajon túl?

Újabb világrekordra tör Dubai – rendkívüli beruházásról döntöttek

Ezúttal a világ legnagyobb koncentrált napenergia erőművét építenék meg. Van élet az olajon túl?

A közel-keleti ország nemrég jelentette be, hogy a világ legnagyobb koncentrált napenergia erőművét (angolul concentrated solar power, CSP) tervezi megépíteni 2030-ra. A beruházás a Mohammed bin Rashid Al Maktoum Napelem Parkban épülne meg és a tervek szerint a kapacitása 2020-ra elérné az 1000 megawattot (mW), míg 2030-ra akár ennek ötszörösére is képes lenne.

Összehasonlításként: a paksi erőmű négy blokkja maximális kapacitáson egyenként 500 mW áramot tudna termelni, ám ezt atom- és nem napenergiával éri el.

A bejelentés egyébként nem sokkal azután történt, hogy Marokkóban megépült az eddigi legnagyobb napenergiapark első üteme. Az ottani fejlesztők sem aprózták el a terveket, azok szerint ugyanis 2018-ra már mintegy egymillió ember ellátását fedeznék a Ouarzazatéban épült erőművel. Ennek elérésére 765 millió dolláros beruházásra volt szüksége az afrikai országnak, amely így 2020-ra a tervek szerint 580 mW áram előállítására lenne képes. Nem mellesleg az új létesítménnyel több százezer tonnányi széndioxid kibocsátást spórolhat meg évente Marokkó.

Jelenleg egyébként a legnagyobb napenergiapark Kaliforniában található, az Ivanpah CSP 392 mW-ot tud termelni maximális kapacitás mellett.

Nem meglepő irány

Az, hogy Dubai a napenergia felé fordul, nem igazán meglepő. Az utóbbi időben ugyanis rég nem látott mélységekben van az olaj ára, amely a főképp a fekete aranya eladásából élő országoknak komoly nehézséget okoz. Az sem segít a helyzeten, hogy a nyugati szankciók lazulásával nemrég Irán is megjelent az olajpiacon, így pedig, mivel az olajkartell-tagok, azaz OPEC-országok sem voltak hajlandóak visszafogni a termelésüket, jelentős többlet jelent meg a piacon.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.