Újdonságok az idei Intersolar kiállításon

Múlt héten tartották a napelemes iparág legnagyobb kiállítását Münchenben: a 2600 kiállító 12 óriási csarnokban fért el, a kinti területeken pedig a rögzítés gyártók és tracker (napkövető rendszer) gyártók mutatkoztak be – s minderre 72.000 látogató volt kíváncsi.

Elsősorban “többet”, “magasabb hatásfokon” és “olcsóbban” volt a fő jelszó a legtöbb gyártónál, igazi újdonságok csak a gyártástechnológiában jelentek meg – de ezek a nagyközönségnek már csak a fenti 3 jelszót jelentik a végtermékekben.
Néhány újdonságot azért ki lehet emelni:

* egyre több gyártó kezd foglalkozni a néhány éve még megmosolygott mikro-inverterekkel: azaz olyan megoldással, amikor gyakorlatilag minden napelem mögött van egy AC/DC átalakító, és már a napelemtől váltóáram érkezik – így pl. kevésbé érzékeny a rendszer részleges árnyékolásra. Azonban a mikro-inverterek még mindig drágák (mert egy központi irányító még mindig kell, ami a hálózattal szinkronizál), de néhány éven belül versenyképes lehet a hagyományos inverterekkel.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.