Némi odafigyeléssel évi 84 milliárd forintot is megtakaríthatnánk.

Újévi fogadalom: idén kevesebb energiát használok!

Némi odafigyeléssel évi 84 milliárd forintot is megtakaríthatnánk.

Az év első napjaiban sokan teszünk különféle fogadalmakat, s a január gyakran az energiaárak emelkedését is jelenti. Bár ezúttal nem változott a villamos energia költsége, a leghasznosabb újévi fogadalmak egyike lehet, ha elhatározzuk: 2010-ben takarékosabban bánunk az árammal. A világban megtermelt energia mintegy 20 százalékát világításra használjuk, ám ennek nagy része kárba vész a rossz szokások, illetve az elavult világítástechnikai megoldások alkalmazása miatt. Pedig könnyedén csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat, így hozzájárulhatunk a klímaváltozás visszaszorításához, ráadásul a villanyszámlán is takarékoskodhatunk.

Méghozzá nem is akármennyit: a Nemzetközi Energiaügynökség adataival  és a lakossági áramárakkal számolva évente több mint  84 milliárd, azaz háztartásonként 22 430 forintot takaríthatnánk meg. Ehhez csupán arra kell odafigyelnünk, hogy az akár 80 százalékkal kevesebb energiát használó, környezet- és pénztárcabarát fényforrásokat vásároljunk.

A január az újévi fogadalmak időszaka, az esztendő első néhány hete meghatározhatja, hogyan telik majd az elkövetkező tizenkét hónap. A GE Lighting néhány egyszerű tippje segítségével nem csak környezettudatosabban, de takarékosabban is élhetünk, hogy többet költhessünk az igazán fontos dolgokra.

Hogyan csökkenthetjük egyszerűen otthonunk, munkahelyünk világítási költségeit? Koltai Zoltánt, a GE Lighting globális újtermék fejlesztési igazgatóját kérdeztük:

1)    Az energia-megtakarítás legegyszerűbb módja, ha kompakt fénycsövekre cseréljük az izzólámpákat otthonunkban vagy a munkahelyünkön. Egy régi izzó nagy hatásfokú fénycsőre való lecserélésével több mint 80 százalékos energia-megtakarítást érhetünk el – egyetlen egyszerű mozdulattal. Képzeljük csak el, mennyi energiát takaríthatunk meg, ha öt, tíz, tizenöt vagy akár még több izzót cserélünk ki! Ráadásul Koltai Zoltán szerint a fénycsövek ugyanakkora fényerőt biztosítanak, mint a hagyományos izzók, ám élettartamuk azokénak 12-szerese.

2)    Vásároljunk energiatakarékosnak minősülő izzókat, háztartási és irodai gépeket! Az energiatakarékos lámpákkal akár 75 százalékos energia-megtakarítást érhetünk el otthonunkban vagy munkahelyünkön. Ugyanez vonatkozik az energiatakarékos minősítéssel ellátott háztartási- és irodai gépekre, valamint egyéb termékekre is.  Ma már minden forgalomban lévő háztartási gépen,  fényforrás csomagolásán, valamint  gépkocsin is jól látható helyen fel kell tüntetni az EU-ban használatos energiacímkét.  A termékeket energiafogyasztásuk szerint A, B, C, D, E, F és G osztályba sorolják. Az A osztályba sorolt termék a leginkább energiatakarékos, míg a G osztályba sorolt a legkevésbé. Az energiatakarékos termékek továbbfejlesztésével párhuzamosan néhány terméknél, például a hűtőszekrényeknél bevezették az A+, illetve az A++ jelölést is.

3)    Kültéri világításhoz, az irodák vagy a középületek kommunális helyiségeinek megvilágításához Koltai szerint érzékelőkkel felszerelt rendszereket tanácsos választani, melyek csak éjszaka, illetve mozgásra kapcsolnak be. A mozgásérzékelős vagy a nappali fényt érzékelő berendezések segítségével energiát takaríthatunk meg, és csökkenthető a háztartások, illetve a vállalatok villanyszámlája.

4)    Kapcsoljuk le a lámpát, ha nem tartózkodunk az adott helyiségben! Gyakori rossz szokás, hogy égve hagyjuk a lámpát, pedig nem is lenne rá szükség. Ne feledjük: a lámpa lekapcsolásával nemcsak a környezetet kíméljük, hanem pénzt is megtakarítunk. Ha mégis égve szeretnénk hagyni a lámpákat a házban, amikor elmegyünk, gondoskodjunk arról, hogy ezek energiatakarékos lámpák, például kompakt fénycsövek legyenek.

5)    Az izzólámpa feltalálója, a GE alapítója, Thomas Edison valódi forradalmat indított el: négy-öt generációval ezelőtt az emberek gyertyával vagy gázlámpával világítottak. Ma már teljesen természetesnek tekintjük a világítást, még éjszaka is. Mivel a világban megtermelt energia igen nagy részét világításra használjuk, rendkívül fontos nagyobb figyelmet fordítani az otthoni és a munkahelyi világítás megtervezésére. Tehát akár a nappali szobánkat újítjuk fel, akár egy irodaépületet tervezünk át, figyeljünk arra, hogy az energiatakarékos világítás az egyik legfontosabb szempont legyen!

„Azért is érdemes megismerkedni az energiatakarékos lámpatípusokkal, mert a hagyományos izzók egy tavaly szeptemberben életbe lépett Európai Uniós irányelv értelmében fokozatosan eltűnnek az üzletekből,” tette hozzá Vámos Tamás, a GE Lighting kelet-európai regionális kereskedelmi igazgatója. „A megszűnő típusok kiváltására többféle energiatakarékos fényforrás közül választhatunk. Egy hagyományos izzó átlagosan 1 000 óra után ég ki, és nagyon sok energiát fogyaszt. A halogén lámpák kétszer ennyi ideig, valamivel fényesebben világítanak, s harmadával kevesebb energiával is beérik. A kompakt fénycsövekkel viszont 80%-ot is spórolhatunk, akár 15 000 órán át. Vagyis az üzletben hiába tűnik magasabbnak a modern fényforrások ára, a különbözetet nem egészen egy év alatt megspórolhatjuk.”

Mindennapi szokásaink kismértékű megváltoztatásával és az okosan megválasztott világítástechnikai megoldásokkal könnyedén megtakaríthatunk némi energiát – és pénzt. A GE Lighting üzletága a fénycsövek újrahasznosítására is fel szeretné hívni a figyelmet: 2005 óta kiépültek az elektromos és elektronikai berendezések visszagyűjtését felügyelő hálózatok. Az elhasznált energiatakarékos fénycsöveket díjmentesen leadhatjuk a számos kereskedelmi egységben elhelyezett környezetvédelmi gyűjtőládákban.

A GE Lighting
A GE Lighting üzletága vezető pozíciót foglal el a fényforrások piacán. Több mint 100 országban magas szintű szolgáltatásokat és megoldásokat kínál ipari, kereskedelmi és otthoni használatra. Innovatív technológiáival és az egyedülálló GE  ecomaginationSM kezdeményezéssel, a GE Lighting újító termékeket alkot, melyek hozzájárulnak a környezet megóvásához, a mindennapi kényelemhez és biztonsághoz.
További információ: www.gelighting.com/eu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. Az energiatakarékos izzók és ledek tömeges elterjedése 3-4 éven belül várható, így már nem kell sokat várni arra, hogy elérjük ezt a szintet. A Tungsram által gyártott energiatakarékos izzók, a kompakt fénycsövek, sokféle teljesítményfokozatban elérhető, akár 80%-os megtakarítás is nyújtanak és villogásmentesen üzemelnek.