Újjáélesztett tó

Közel 50 millió forintból ez év végéig befejeződik Bács-Kiskun megye egyik kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi értéke: az izsáki Kolon-tó átfogó élőhely-rehabilitációs programjának előkészítése – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján, Kecskeméten a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetője.

Vajna Tamásné az eseményen elmondta: a szervezet korábban a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) élőhely-rehabilitációs támogatási keretéből közel 48 millió forint támogatást nyert a projekt előkészítésére. A munka 2010 februárjában kezdődött és ez év végére befejeződik.
Legfontosabb eleme a Kiskunsági Nemzeti Park kiemelt természetvédelmi potenciállal és fontossággal bíró – a NATURA 2000, illetve a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó – Kolon-tó természeti értékeinek védelme, illetve helyreállítása.

Ennek érdekében a projekt elsődleges célja a kedvezőtlen irányú ökológiai folyamatok átmeneti megfordítása és olyan kedvező állapot elérése, mely lehetővé teszi, hogy a Kolon-tó be tudja tölteni vízkészlet-megőrzési és természetvédelmi rendeltetését – hangsúlyozta az igazgató.
Ezen belül a beruházás megvalósításának szakaszában a szakemberek elvégzik a mára eltűnőben lévő, jelentős kiterjedésű nyílt víztükörrel körülvett lápi és mocsári élőhely-együttes rehabilitációját. Gondoskodnak továbbá az élőhely-együttest határoló veszélyeztetett borókás-nyaras homokpuszta gyepek megőrzéséséről is.
Ugyancsak része a programnak az emberi beavatkozások előtti gazdag életközösségek helyreállítása, mely nem csak a Kolon-tó számára jelenti az esélyt a fennmaradáshoz. Ehhez kapcsolódik a tavat közvetlenül körülvevő területekről az elszaporodott, gyorsan terjeszkedő növények kiirtása, mellyel megoldható a természetes homokpuszta-gyepek megóvása, illetve tó természetes állapotának megőrzése.

A nagyszabású fejlesztéshez tartozik egy, a nyílt vízteret igénylő élőlények számára felületét és mélységét tekintve egyaránt megfelelő nagyságú, biztosított nyílt meder kialakítása. Ezzel az átalakítással egyben a Kolon-tó korábbi képéből is visszaállítható lesz egy értékes szeletet – vélekedett Vajna Tamásné.
Jelezte: a beruházás gazdasági hatása sem lebecsülendő, hiszen a fejlesztéssel növekedni fog a terület belvízbefogadó-képessége is.
A kizárólag élő természeti értékek védelmét, illetve azok élőhelyének fejlesztését szolgáló projekt eredményeként a Kiskunságra a múltban jellemző élőhelyek alakíthatók ki, valamint válnak fenntarthatóvá. Az említett elemek megvalósulásával védett, fokozottan védett, illetve európai jelentőségű fajok, valamint élőhelyek megóvása, hosszú távú fennmaradása biztosítható. A rendkívül értékes élőhelyek területének növekedésén keresztül pedig lehetőség van a nyíltvizekhez köthető ökológiai folyamatok és a biológiai sokféleség fejlődésére.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.