Új motorgyártó tér vissza a F1-be hamarosan

A Ford visszatér, és a Red Bull Racing, illetve az AlphaTauri számára fog támogatást nyújtani.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Ford közel 20 év motorsporttól való távollét után tér vissza a Forma-1-be, rögtön két csapat számára is biztosítva technológiáját – számol be az Engadget. Az autógyártó a Red Bullal együttműködve egy következő generációs hibrid berendezést fejleszt a Red Bull Racing és az AlphaTauri testvércsapat számára. A csapatok 2026 és legalább 2030 között használják majd a Ford motorjait, a gyártó közleménye szerint olyan területeken biztosítanak majd szakértelmet, mint amilyen az akkumulátorcellák és az elektromos motorok technológiája, valamint a hajtómű vezérlőszoftvere és analitikája. A Fordnak nagy múltja van a Forma-1-ben, amely egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza. Motorgyártóként 13 versenyzői és 10 konstruktőri bajnokságban játszott szerepet, mielőtt 2004-ben visszavonult a sportágtól. A motorok fokozott villamosítására és a teljesen fenntartható üzemanyagokra vonatkozó közelgő szabályváltozások most arra ösztönözték a vállalatot, hogy visszatérjen.

„A Ford visszatérése a Forma-1-be a Red Bull Racinggel együtt arról szól, hogy vállalatként merre tartunk – egyre inkább elektromos, szoftveresen meghatározott, modern járművek és élmények felé” – nyilatkozta Jim Farley, a cég elnök-vezérigazgatója. Mint hozzátette, az F1 hihetetlenül költséghatékony platform lesz az innováció, az ötletek és technológiák megosztása, valamint az új ügyfelek tízmillióival való kapcsolatfelvétel számára.

A Red Bull azért kezdett el először saját F1-es motort létrehozni, mert a Honda, a jelenlegi partnere hamarosan elhagyja a sportágat, hogy nagyobb figyelmet fordítson az üzemanyagcellás és elektromosautó-technológiára. Bár a Honda hivatalosan 2021 végén távozott az F1-ből, az új motorszabályok 2026-os életbe lépéséig továbbra is támogatni fogja a Red Bullt. Várható volt, hogy a Red Bullnak némi segítségre lesz szüksége a hibrid rendszer kiépítésében, itt jött képbe a Ford.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.