A nemzeti parkokban és a vízügyi igazgatóságoknál is irtják a parlagfüvet

Újra akcióban a “Parlagfű-kommandó

A nemzeti parkokban és a vízügyi igazgatóságoknál is irtják a parlagfüvet

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az országos tiszti főorvossal, egy növényvédelmi felügyelővel és önkéntes egyetemistákkal járta Hidegkút utcáit kedden, hogy “Parlagfűmentes ház” matricát ragasszon azokra a postaládákra, ahol a kertes ház tulajdonosa megtisztította udvarát az allergén gyomnövénytől. A nemzeti parkok és vízügyi igazgatóságok is gondoskodnak a hozzájuk tartozó területek parlagfű-mentesítéséről. Július elsejétől már bírságolnak a növényvédelmi felügyelők.

“A parlagfű irtása nem csupán növényvédelmi kérdés, hanem kiemelt környezet- és humán-egészségügyi probléma, ezért is tartom fontosnak, hogy összefogással tegyünk ellene” – mondta el Szabó Imre környezetvédelmi miniszter kedden Budapesten azon a bejáráson, ahol önkéntes egyetemistákkal járta Hidegkút utcáit és megtekintette a magánházak kertjeit.  Azon házak postaládáira, ahol mindent rendben talált,
“Parlagfűmentes Ház” matricát ragasztott, a gondos tulajdonosok lakta utcákra pedig “Parlagfűmentes utca” táblát akasztott ki. A bejárás után a közelben lévő gazos, parlagfüves mezőn az önkéntesek bemutatták, hogyan kell kiirtani a parlagfüvet.

Hazánkban közel 2,5 millióan – azaz minden negyedik ember – szenved allergiás megbetegedéstől. A parlagfű Magyarországon mintegy 5 millió hektár területen fordul elő, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is támogatja a parlagfű-mentesítést, a zöldtárcánál a civil szervezetek idén a 150 millió forint keretösszegű “Zöld Forrás”-ból is pályázhattak a mentesítéssel kapcsolatos programjaik támogatására. A minisztérium budapesti és 44
vidéki Zöld Pont irodájában ingyenes cérnakesztyűt és védőmaszkot biztosít a parlagfű-mentesítő akciók szervezői számára.

Valamennyi nemzeti park kiemelt feladata a nem őshonos, agresszíven terjedő gyomnövények visszaszorítása. Tavaly a parkok 193 millió forintot fordítottak többek között az allergén növények – így a parlagfű – visszaszorítását célzó tevékenységekre. Ennek eredményeképpen összesen 215 hektár védett természeti terület mentesült a különböző allergén növényektől, többek között parlagfűtől is. A közmunkások 2005 óta mintegy 1700 hektáron szorították vissza az allergén növényeket. 2009-ben a 10 nemzeti park közmunka programokra közel 300 fő foglalkoztatásával összesen 190 millió forintot fordíthat, ezek között kiemelt szerepet kap a parlagfű-mentesítés a nyári-őszi hónapokban.

A KvVM vízügyi igazgatóságai szintén nagy területeken, az árvízvédelmi gátak gyommentesítése során végeznek parlagfű irtást. 2008-ban ár- és belvízvédelmi műveken, valamint dombvidéki kisvízfolyásokon több mint 12 000 hektáron kaszáltak, kifejezetten parlagfű-mentesítést közel 100 hektárnyi területen végeztek. Idén a vízügyi igazgatóságok 1700 hektár területen irtják a parlagfüvet.

2009. július elsejétől az új szabályozás értelmében kemény pénzbírságra számíthat az a telektulajdonos, aki elmulasztotta kiirtani területén a gyomnövényt. A büntetés 15 ezer és 5 millió forint közötti lehet. Július 1-jétől az ellenőrzést az önkormányzat munkatársai végzik, a büntetést pedig a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi felügyelői szabják ki. Tavaly szeptember óta belterületen kizárólag a növényvédelmi felügyelők bírságolhatnak, korábban ez a jegyző dolga volt.

Ajánlott tartalom

A kiadott építési engedélyek száma nőtt, a megkezdett lakóingatlan-építések száma csökkent az Egyesült Államokban augusztusban

Augusztusban a kiadott építési engedélyek száma nőtt, míg a megkezdett lakóingatlan-építések száma csökkent az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau keddi jelentése alapján.