Újra felbukkant az olaj a Mexikói-öbölben

Hosszútávú veszélyt jelentenek a part menti ökoszisztémákra a Mexikói-öböl északi részében a Lee hurrikán miatt felszínre került kátránytömbök, amelyek a tavalyi BP- katasztrófakor kerültek az élővilágba.

Az Auburn Egyetem kutatása szerint a kátránytömbök Alabama állam partjainál bukkantak a felszínre és gyülemlettek fel a Lee hurrikán következtében. A szennyeződésből vett minták megegyező kémiai összetételről árulkodtak a Deepwater Horizon olajfúrótorony robbanása után a tengerbe került olajjal. A vizsgálatok alapján a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az olajkatasztrófa óta ugyan 17 hónap telt el, a felszínre kerülő kátrányszennyezések hosszútávú fenyegetést jelentenek a Mexikói-öböl partvidékének ökoszisztémájára.  A BP olajvállalat továbbra is dolgozik az öböl megtisztításán, a szakemberek egyik legfontosabb feladata épp a kátránytömbök összegyűjtése. A  cég a Lee hurrikán után fokozta erre irányuló erőfeszítéseit az alabamai partoknál.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.