Újra jelentősen romlott a levegőminőség az Egyesült Államok egyes részein a kanadai erdőtüzek miatt

Az Egyesült Államok középső és északi részén ismét levegőminőség-riasztást adtak ki helyi idő szerint kedden a Kanadában továbbra is lángoló erdőtüzek miatt.

A Nagy-tavak vidékére újra nagy koncentrációban sodort füstöt a légáramlás, így Minnesota, Michigan és Wisconsin államokban riasztást, illetve figyelmeztetést adtak ki. Minneapolis és St. Paul nagyvárosokban a füstköd ismét megjelent az utcákon, Chicagóban a környezetvédelmi hatóság az “egészségtelen” kategóriába sorolta a levegőminőséget, ami azt jelenti, hogy a finomrészecske tartalom értéke az 500-as skálán eléri a 200-at. Chicago vezetése azt kérte a lakosságtól, hogy a gyerekek, idősek és krónikus betegségben szenvedők lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen. A meteorológiai előrejelzés szerint kedd éjszaka a füstöt tartalmazó levegő tovább terjed Illinois, Indiana és Kentucky államok felé.

A kanadai hatóságok azt közölték, hogy az országban jelenleg változatlanul mintegy 400 erdőtüzet tartanak nyilván, aminek mintegy fele nincs a tűzoltók ellenőrzése alatt. A hétfői összesítés szerint idén eddig már több mint 76,1 ezer négyzetkilométernyi erdő égett le Kanadában, ami már meghaladja az 1989-es rekordot, ami akkor 75,6 ezer négyzetkilométer volt. Két hete az időjárási viszonyok miatt az Egyesült Államok szinte teljes keleti részét alacsony magasságban beborította a kanadai erdőtüzek felől érkező füstköd, ami miatt a legmagasabb szintű levegőminőség-riasztást adták ki a hatóságok a többi között New York, Philadelphia és Washington városokra.

Ajánlott tartalom

A fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás nagy szerepet játszik a klímaváltozásban

A fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség megtartásában, valamint a természet védelmében, és ezen keresztül a teremtett világ értékeinek megőrzésében - mondta Nagy István agárminiszter szerdán a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén az Agrárminisztérium közleménye szerint.