Újra lehet támogatást igényelni céges, napelemes áramtermelésre

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv céljainak elérése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felkérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt a következő METÁR-tender (Megújuló Energiák Támogatási Rendszere) meghirdetésére.

A várhatóan 2020 júliusában megjelenő új felhívásban évi 800 millió forint keretösszeggel lehet majd pályázni bármilyen megújulóenergia-alapú áramtermelési módra – jelentette be Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. Az ITM csütörtöki közleménye hangsúlyozza: a METÁR forrásai költséghatékonyan ösztönzik a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést. A 2020 tavaszán lezárult első tender tapasztalatainak összegzését követően emelkedik a meghirdetett energiamennyiség, az új felhívás évente összesen 390 gigawattóra áramtermelésre nyújt majd támogatást. Az 1 megawatt alatti kategóriában évi 40 gigawattóra mennyiség pályázható. A nagyobb kategória bővül a korábbi kiíráshoz képest, így már akár 50 megwattot közelítő kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energia alapú erőmű működtetésére. Az 1 megawatt és 50 megawatt közötti kategória pályázói részére évente 350 gigawattóra megtermelt energia után adható támogatás. Az azonos tulajdonosi kör által elnyerhető támogatás továbbra is korlátozott lesz, a kisebb kategóriában évi 15 gigawattóra, a nagyobb csoportban évi 175 gigawattóra a maximálisan támogatható energiamennyiség. A projektek megvalósításának határideje változatlanul három év. 2022 augusztusáig összesen öt új METÁR-tender meghirdetése várható. A tervek szerint az új felhívásokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) félévente írja ki, alkalmanként évi 300-500 gigawattóra közötti megújuló energiamennyiség támogatására.

Kaderják Péter szerint az első METÁR tender sikeres volt, költséghatékony és jól tervezhető megvalósítási utat jelölt ki a hosszabb távú célok eléréséhez, amelyek szerint 2022-ig 3 ezer megawatt, 2030-ig 6 ezer megawatt napenergia termelő kapacitás valósul meg Magyarországon.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.