Újra lesz Öko City a tavaszi Construmán

Mintegy ezer négyzetméteren több mint 50 cég épít fel és mutat be egy olyan házat a tavaszi Construmán április 15-19 között, amely megfelel a 2020 utáni közel nulla energiafelhasználási előírásnak – közölte Kárpáti József, az Öko City kiállítás szervezője az MTI-vel.

A kiállítók célja az, hogy bemutassák: nem csak költséges megoldásokkal, hanem gondos tervezéssel, a megfelelő anyagfelhasználással és szakszerű kivitelezéssel is gazdaságosan lehet kevés energiával működtethető lakóházakat építeni.

“Klímaváltozás, energiahatékonyság, globális felmelegedés – napjaink gyakran használt fogalmai, amelyek egyre többször hivatkozási pontok, anélkül, hogy megértenénk valós tartalmukat. A kihívás és a feladat óriási, de jó úton haladunk. Az Öko City rendezvény fővédnökeként bízom abban, hogy a most megismerhető jó gyakorlatok és tapasztalatcsere révén közösen találunk válaszokat, ezzel is nagyban elősegítve a célt, mindannyiunk életminőségének javítását” – idézi az Öko City közleménye a fővédnök Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztésért és klímapolitikáért felelős államtitkár véleményét.

Az Öko City kiállítás egyik védnöke, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára, Füleky Zsolt pedig úgy nyilatkozott, hogy a bemutatón a helyettes államtitkárság munkatársai is informálják az érdeklődőket az engedélyezéssel, a kivitelezés ellenőrzésével, a tervező és kivitelező kötelezettségével kapcsolatos jogszabályok értelmezéséről, alkalmazásáról.

Öko City 2014

Egy másik védnök, Henn Péter, az Építésügyi Minőségellenőrző és Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatója pedig azt nyilatkozta, hogy a látogatók megismerhetik a korszerű anyagok forgalomba hozatalához és beépítéséhez szükséges dokumentumokat, mivel csak ilyennel rendelkező termékeket szabad felhasználni.

Ajánlott tartalom

Jóváhagyták a népszavazást a krskói atomerőmű új blokkjának építéséről

A szlovén parlament csütörtökön jóváhagyta népszavazás kiírását a krskói atomerőmű új blokkjának építéséről, valamint az atomenergia hosszú távú békés felhasználásáról fogadott el állásfoglalást - közölte a helyi sajtó.