Újrahasznosítható műanyag tetőtéri ablakok

Már nem utópisztikus gondolat, hogy a lakásfelújítás, építkezés során felhasznált építőanyag egyre nagyobb mértékben környezetbarát legyen. Sőt, az sem, hogy ez előbb-utóbb a döntési szempontok között prioritást élvezzen. A beszerzési ár továbbra is fontos tényező, de egyre szélesebb körben elfogadott, hogy az energiatakarékos működés is azzá kell váljon.


A környezet védelme közös érdek, és egyre többeket érdekel. Ez a személet pedig jelentős mértékben összefügg a minőség kérdésével. A jó minőségnek a rossz minőséggel szemben az építőiparban is teret kell nyernie például a hamarosan életbe lépő, alacsony energiafelhasználást előíró szabályozás miatt is. Az épület energiatakarékossága egy sor tényezőn múlik, ezek között fontos szerep jut a nyílászáróknak, a tetőablakoknak. Előnyös, ha környezetbarát és újrahasznosítható építőanyagot választunk – és egy tetőablak is lehet ilyen. A Roto minőségi tetőablakai jelentősen hozzá tudnak járulni az épület alacsony energiafelhasználásához – persze csak jól megépített, hőszigetelt tetőben –, emellett ezek az ablakok 100%-ban újrahasznosítható műanyagból készülnek.

A fa ablakok sokáig az egyetlen megoldást jelentették, mivel a műanyag ablak minősége nem garantálta a minimum követelményeket – az olcsóság látszatát keltette. Azonban az utóbbi években egyre népszerűbbek a műanyag nyílászárók, amelyek kiváló minőségük mellett műszakilag és esztétikailag is megfelelnek a 21. század követelményeinek. 

Egy tetőtér felújítása számtalan buktatót rejt: az energiaveszteséget legtöbb esetben az elöregedett ablakok, a nem megfelelő hőszigetelés vagy a korszerűtlen beépítés okozza. A lakásfelújítási programmal most elérhető közelségbe került a tetőtér modernizálása, érdemes tehát a tetőtéri ablakokkal kezdeni.

Az alacsony energiafelhasználás azonban nemcsak a minőségen múlik, hanem a szakszerű beépítésen is. 

Szakszerű kivitelezés kulcskérdés

Egy tetőtér felújítása a megfelelő tetőtéri ablak kiválasztásával kezdődik: érdemes alaposan utánanézni a műszaki adatoknak. Régi beidegződés, hogy egy műanyag ablak nem lehet minőségi. A fa-műanyag ablak esetében, melynek magja műanyag burkolatú fa, előnye, hogy jól szigetel és a faanyag stabil. Hátránya, hogy a beépítés során alkalmazott átmenő csavarok a bevonatban kárt okoznak. A burkolat alatt a fa nedvesedhet, ami penészesedéshez és rothadáshoz vezethet. A Roto tetőtéri ablakai, legyen szó bármilyen típusról, több légkamrás műanyag profilból készülnek, beépítésükhöz átmenő csavarokra nincs szükség, így a nedvesség nem tud a profilba hatolni és nem rontja az ablak hőszigetelő képességét sem. 

Az ablakválasztás kapcsán egy másik elterjedt tévhit szerint egy jobb üvegezésű, több üvegrétegű tetőablak megoldja azt a hővesztést, amit az energia és pénzpazarló tetőterek okoznak. A gyakorlatban azonban az egymáshoz hasonló hőszigetelési értékekkel rendelkező szerkezetek szakszerű beépítése jelenti a megoldást. A jól hőszigetelt tető és a háromrétegű tetőablak felesleges pénzkidobás, ha az ablak körül télen elolvad a hó. Utóbbi azt jelenti, hogy ott nem megfelelő a hőszigetelés, azaz szökik a meleg, így az utcát fűtjük. Érdemes olyan ablakot választani, amelynél a tokszerkezet is megfelelő hőszigeteléssel van ellátva, illetve a tetőhöz való csatlakozása is szakszerűen elő van készítve. A tetőtéri ablakok tokszerkezete ugyanis kiemelkedik a tető szigetelésének síkjából, így azt oldalról is védeni kell. A hőhíd kialakulását a tok felső síkjáig érő, az ablakot körbevevő hőszigetelés akadályozza meg, ezt biztosítja a Roto gyárilag előszerelt Hőszigetelő Csomagja, mely ezen felül egy párazáró fóliát is tartalmaz a hatékonyabb védelemért.

Segítség a választásban!

Akár fa, akár műanyag tetőablakot választunk, a Roto ablakai nemcsak esztétikusak, de 100%-ban újrahasznosítható műanyagból készültek, és az előzőekben összefoglalt módon hozzájárulnak az épület energiatakarékos működéséhez is. Legyen szó bármilyen helyiségről, mérettől, elosztásról, a Roto látványos és kompakt megoldásokat kínál. 

Ha pedig felújításba kezdünk, és tanácstalanok vagyunk, melyik ablak passzol a régi helyére, a Roto oldalán erre is találunk megoldást. Három kattintással eljuthatunk a megfelelő modellhez, de kérdés esetén azonnal érkezik a segítség a modern tetőablakok közötti eligazodásban, vagy akár azonnal árajánlatot is kérhetünk.

 

További információ a Roto weboldalán.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.