Újrahasznosítható talárban búcsúznak az amerikai végzősök

Újrahasznosítható anyagból készült talárt viselnek idén Amerika-szerte a környezetvédelem jegyében a végzős egyetemi és főiskolai hallgatók a diplomaosztáson.

A ceremónia hagyományos öltözete a tervek szerint újrahasznosítható műanyag palackokból készül, és tetszés szerint újra viselhető vagy reciklálható lesz.
“Egy kicsit vékonyabbnak tűnik az anyaga, ami valójában előnyös a tavaszi évzárókon, mert jó meleg lesz kint” – vélte Abbie Tumbleson, a New Hampshire-i Franklin Pierce Egyetem végzős diákja. A minőségével is meg volt elégedve, szerinte nem látszik silánynak.

Az amerikai végzős ünnepségek szervezői a “zöld kampuszokon” már régóta igyekeznek minél alacsonyabbra szorítani a ceremóniával járó környezetterhelést. Iparkodnak kevesebb áramot fogyasztani, és például újrahasznosítható papírra nyomtatják a meghívókat és a programokat.
Egy virginiai talárgyártó korábban más környezetbarát anyagokkal is próbálkozott, ám a könnyen lebomló bambuszból készült köpeny a kipróbáláskor kudarcot vallott. Egynapos viselés után olyannak tűnt, mintha a kutya szájából húzták volna ki. Végül ezért döntöttek a plasztik palackok anyaga mellett.

Más “zöld” próbálkozások is akadnak. Egy minneapolisi talárforgalmazó például azt tervezi, hogy egy dollárt adományoz környezetvédelmi célokra minden egyes alkalommal, amikor egy végzős diák megadja a cégtől vásárolt ruhadarab árcédulájára nyomtatott kódot. A vállalkozás fenntartható körülmények között nevelt fákból nyert acetátból, egy könnyen lebomló anyagból készíti a köpenyeket. A baj velük azonban az, hogy nem lehet újra viselni őket, mert egy éven belül lebomlanak.

Ajánlott tartalom

A holland kormány vízhiányt jelentett be a tartós szárazság miatt

Hollandiában hivatalosan is vízhiánnyal kell számolni, és bár még nincs szükség különleges intézkedésekre, de ha az aszály folytatódik, ez bekövetkezhet - jelentette be szerdán Mark Harbers infrastruktúráért felelő miniszter.