Újrahasznosítják a hulladéklerakóban keletkezett depóniagázt Győrött

Villamosenergiát termelnek késő ősztől a győri Pápai úti hulladéklerakóban keletkezett metántartalmú depóniagázból. A 400 millió forintos beruházást az európai unió 52 millió forinttal támogatja.

Egy kisebb község éves energiaszükségletét fedezi az a mintegy 3 millió kilowattóra villamosenergia, amelyet a számítások szerint évente előállítanak a fejlesztés keretében – mondta Jeszenszky Gábor, a Perkons Depo Kft. ügyvezető igazgató. Ismertetése szerint konténeres gázmotort állítanak munkába, amely a gáz és a levegő keverékét égeti el. Az így megtermelt megújuló energiát a MAVIR Zrt. vásárolja meg a cégtől hatósági áron. A beruházás nyolc év alatt térül meg. A próbaüzem rövidesen megkezdődik, és késő ősztől tervezik a beruházás üzemszerű indítását.
A Pápai úti lerakót már bezárták, rekultivációja folyamatban van. A lerakóba mintegy másfél millió köbméter szemetet szállítottak 35 éven át Győrből és a környező több mint száz településről.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.