Padok és hulladékgyűjtő edények javítására használják fel az idén is a köztéri karácsonyfákat Pécsett; a lakosság kidobott fenyői energetikai célokat szolgálnak.

Újrahasznosítják a pécsi karácsonyfákat

Padok és hulladékgyűjtő edények javítására használják fel az idén is a köztéri karácsonyfákat Pécsett; a lakosság kidobott fenyői energetikai célokat szolgálnak.

Kerekes Gábor, a Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. városgondozási referense hétfőn az MTI-nek elmondta: a Széchenyi téren álló tizenhat méter magas, valamint az Uránbányász téri tizenkét méteres karácsonyfát pénteken bontják le és szállítják el. Ágaikat levágják, a törzseket kiszárítják, feldarabolják, hogy az így kapott faanyagból köztéri bútorok megrongálódott, hiányzó elemeit pótolhassák.
A referens megjegyezte, hogy a faanyag mindössze öt-tíz pad, illetve hulladékgyűjtő javítására elegendő, de a lényeg, hogy a fenyők az ünnep után is hasznosulnak.
A háztartások kidobott fenyőfáit a hulladékkezelő Biokom Kft. gyűjti össze. Lóczi Szidóniának, a vállalat pr-menedzserének közlése szerint a cég január 3-tól előreláthatóan a hónap végéig üzemelteti járatát, és szállítja el a köztéri hulladékgyűjtő edények mellé helyezett, díszeitől megfosztott fákat.

A mintegy harminc-negyvenezer fenyőfa a Pannonpower Holding Zrt. pécsi erőművébe kerül, ott felaprítják, majd más faaprítékkal keverve a hő- és villamosenergia-termelésre szolgáló biomasszablokkban elégetik. A 120-150 tonnányi karácsonyfa szerény mennyiség a blokk évi mintegy 400 ezer tonna fűtőanyagigényéhez viszonyítva, de az energetikai hasznosítás a lakosság, a hulladékkezelő és az erőmű számára is a legkedvezőbb megoldás.
A Biokom korábban folytatott kísérleteket a karácsony után kidobott fenyők komposztálására, de szakemberei azt tapasztalták, hogy a fenyőfákból nem készíthető jó minőségű komposzt, mert a fenyő magas gyantatartalma és a baktériumölő hatást kifejtő fenyőtűlevelek gátolják a lebomlást.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.