Újrahasznosított ételmaradékok az állatokért, növényekért

Közösségi mozgalom indult azzal a céllal, hogy a helyi éttermek konyhai maradékai eljussanak a közelben lakók háziállataihoz, ezáltal csökkentve a környezet és a gazdák pénztárcájának terhelését.

A Pet it mozgalom a fenntarthatóságra és a könnyű terjesztésre törekszik, így – ahogy a szervezők közleménye fogalmaz – “a kecske jóllakik, a káposzta pedig nem kerül a kukába”. A Pet it mozgalomban résztvevő éttermek vállalják, hogy a konyhájukon keletkezett vagy az oda visszakerülő maradékot különböző, a maradék fajtájától függő feliratú, dátummal ellátott, környezetbarát dobozokba rakják, amelyek az étteremben vagy az étterem előtt felállított zárt hűtőbe kerülnek. A hűtőből a gazdik ingyen elvihetik a nekik tetsző, háziállatuk kedvenc eledelét tartalmazó dobozt, amelyet aztán gondosan elmosogatva az étterem újrafelhasználásra visszavár. A hűtőben a maradékok mellett a kávézacc is helyet kap, amely a növények számára jelent kiváló táptalajt.

“Az éttermi maradék újrahasznosításával csökkenthetjük háziállataink ökológiai lábnyomát, miközben a pénztárcánkat is kímélhetjük” – vélik az ötletgazdák. A kezdeményezés minden szempontból nyílt mozgalom, amelyhez bárki csatlakozhat. “Olyan nyílt rendszerekben gondolkodunk, amelyek képesek a környezetben található erőforrásokra építve önfenntartóvá válni. A szemetet újrahasznosítva gyűjtjük, miért ne tehetnénk így az ételmaradékokkal is?” – fejtette ki Nemes Attila, a projekt vezetője, az OS Kantine alapítója. A Pet it mozgalmat támogatni és ahhoz csatlakozni a Creative Selector oldalán lehet. A fórumon keresztül a közösségi összefogással megvalósuló, kreatív és társadalmilag hasznos projektek elindításához szükséges összeget a “sok kicsi sokra megy” elve alapján a közösség adhatja össze.

A kezdeményezés beindításához az ötletgazdák 600 ezer forintot szeretnének összegyűjteni, amelyet többek között az első Pet it-pontok kialakítására, dobozok beszerzésére, “csináld magad” napelemes hűtő elkészítésére, szerelés és oktatási feladatok megszervezésére fordítanának. Ugyan a jelentkezés és a gyűjtés csak hétfőn indult, a budapesti Manga Cowboy étterem már csatlakozott a programhoz. Az akció a tervek szerint szeptembertől veszi kezdetét, a szervezők addig várják a csatlakozókat és a felajánlásokat – közölték az MTI-vel a szervezők.

Ajánlott tartalom

Környezetvédelmi elismeréseket adtak át az Energiaügyi Minisztériumban

Átadta az idei Környezetünkért díjakat és emlékplaketteket a díjazottaknak kedden az Energiaügyi Minisztériumban (EM) a tárca környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára, valamint az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese.