Újrahasznosított műanyagból készül út

A Macrebur nevű brit startup újrahasznosított műanyagból készít utakat. A cég a plasztikot apró gömbökké alakítja, amiket aztán a bitumen helyett raknak az aszfaltba.

Ezzel csökkentik a fosszilis tüzelőanyagok használatát, írja az index.hu. A cég szerint az így készített utak olcsóbban előállíthatóak, nehezebben alakulnak ki rajtuk kátyúk, és még környezetbarátabbak is. A műanyag utak egyszerre több problémára is megoldást nyújthatnak. Ezek nem szakadnak be úgy, mint az alámosott aszfaltutak, és mivel újrahasznosított műanyagról van szó, környezetkímélők. A világon 28 millió tonna műanyagot dobunk ki évente, ami elképesztő károkat okoz a környezetünkben. Az angliai kezdeményezés egyébként nem egyedülálló, Indiában is működik egy hasonló koncepció.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.