Újrahasznosított műanyagból készül út

A Macrebur nevű brit startup újrahasznosított műanyagból készít utakat. A cég a plasztikot apró gömbökké alakítja, amiket aztán a bitumen helyett raknak az aszfaltba.

Ezzel csökkentik a fosszilis tüzelőanyagok használatát, írja az index.hu. A cég szerint az így készített utak olcsóbban előállíthatóak, nehezebben alakulnak ki rajtuk kátyúk, és még környezetbarátabbak is. A műanyag utak egyszerre több problémára is megoldást nyújthatnak. Ezek nem szakadnak be úgy, mint az alámosott aszfaltutak, és mivel újrahasznosított műanyagról van szó, környezetkímélők. A világon 28 millió tonna műanyagot dobunk ki évente, ami elképesztő károkat okoz a környezetünkben. Az angliai kezdeményezés egyébként nem egyedülálló, Indiában is működik egy hasonló koncepció.

Ajánlott tartalom

19 kamionnyi hulladékot szállítottak el a Pilisi Parkerdőből

A Pilisi Parkerdő több mint 1600 köbméter, azaz 19 kamionnak megfelelő mennyiségű hulladékot szállított el a Nagykovácsi, Budapest X. és XVII. kerülete térségében lévő erdőkből a tavaly ősszel elindult Tisztítsuk meg az országot! program keretében - közölte a parkerdő az MTI-vel pénteken.