Újrahasznosított papírból hangszóró?

Hogyha környezettudatos módon szeretnénk megosztani kedvenc zenénket barátainkkal, sajnos még nem sok lehetőség áll előttünk.

A legtöbb létező megoldás inkább csak iPhone-okhoz készült tartó, melyek sokkal inkább hangerősítők, mint hangszórók, így hát teljesítmény tekintetében némi kívánni valót hagynak maguk után. Erre próbált megoldást találni a Balance Wu Design, karika alakú papírhangszórójával. A Pulpop MP3 néven futó találmány egyik legjobb tulajdonsága, hogy biológiailag lebomló: újrahasznosított, pépesített papírból készült, melyet nagy nyomás alatt és magas hőmérsékleten gyártottak le. Hogyha tehát kidobásra kerülne sor, a vezetékek és elektronikai alkatrészek eltávolításával nyugodtan dobhatjuk a papírhulladék közé. Viszont azért vigyázzunk a papírgyűrűvel, mert bizonyára annyira nem bírja a strapát, mint fából vagy műanyagból készült társai.

pulpop

A hangszóró vibrációs szórási elven működik, vagyis a hangrezgések az adott felületen terjedve erősödnek fel és szóródnak szét. Mivel a papír nem arról ismert, hogy jól vezeti a hangot, ezért a tervezők nagy felületet biztosítottak a rezgéses technológia megfelelő működéséhez, és így a hang 360°-ban képes bejárni a felületet, a középső üreg pedig még inkább erősíti a hangot. A hangszóró egy 3,4 mm-es jack dugóval csatlakoztatható lejátszóhoz (MP3 lejátszó, okostelefon, stb.), és 5 wattos RMS mono hangzást képes biztosítani. Működését egy 3,7V/600mA-es  akkumulátor biztosítja, melyet egy USB-s töltővel láthatunk el ismét energiával. Arról azonban nincs információ, hogy az eszközt milyen gyakran is kell áramhoz csatlakoztatni. A Pulpop MP3 jelenleg 56 dollárért (nagyjából 13.000 forintért) megvásárolható.

pulpop

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.