Újrahasznosított portrék

A környezetvédelem és a klímaváltozás témája egyre népszerűbb a művészeti világban.

Egy művész különösen ezért terjeszti környezetbarát filozófiáit – portréi teljes egészében haszontalan elemekből készülnek. A hulladéklerakókba szánt tárgyak újra feldolgozása mindig is kreatív folyamat volt, de egy ügyes művész kezei között remekművek születnek. Az ilyen alkotásnak hatalma van, képes kibővíteni a képzeletünket – az igénytelen hulladékból így lesz művészet.

Ecuadori mesterfodrászok ihlették a brit művészt, Jane Perkinst. A dél-amerikai fodrászok törött, csillogó ékszereket és egyéb tárgyakat használnak fel munka közben. A BBC Brasil szerint Perkins 2008 óta foglalkozik eme újrahasznosítási technikával. Portréihoz gombokat, játékokat, műanyag villát használ fel – vagy bármi mást, ami a keze ügyébe kerül. Munkáiból szervezett kiállítás az angliai Devon Open Studios-ban tekinthető meg.

Perkins elmondta, minden azzal kezdődött, hogy ráeszmélt, mennyi mindent gyűjtött össze gyerekkora óta. Régebben a gyöngyökkel és a hímzéssel is foglalatoskodott, majd előtérbe került az újrahasznosítás, és ahogy egyre több sikerélményre tett szert, egyre nagyobb lett a lelkesedése is. :
Szemben a hagyományos újrahasznosítással, Perkins műveinek alapanyagainak sokkal nagyobb értéke lesz, mint korábban volt. Ennek ellenére még most sem nevezi magát újrahasznosítónak.
„Azt hiszem, úgy írnám le magam, mint „újra feldolgozó” – ez azt jelenti, hogy veszem a dolgokat, és valami mást készítek belőlük. Az egészet törött ékszerekkel és műanyag játékokkal kezdtem. Azóta más, talált anyagokból is készítek kollázst.”

Míg Perkins általában politikusokról és a világ vezetőiről készít portrét, művei nem politikai megfontolásból, sem valamiféle hulladék-nyilatkozatként születtek – ez az, amely munkáját igen vonzóvá teszi. Nehéz, nem felülvizsgálni a hulladék, illetve az újrahasznosítás fogalmát, amikor látni, hogy milyen összetett formákat lehet létrehozni belőle. Ha jobban megnézzük, általában milyen rendetlenségben élünk, ki tudja, milyen lehetőségek jelennek még meg?

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.