Újrahasznosított üvegből készült járdák

„Igyál sört. Védd a környezetet.” Ez lehetne a Wisconsin állambeli gyártó üzenete, aki többek között újrahasznosított sörösüvegből készít burkolatot.

A járda, az úgynevezett FilterPave, körülbelül 40 százalékkal porózusabb, mint a normál járda. Jó tulajdonsága, hogy a környezetbarát járda nem szívja magába a szennyező anyagokat.

„Ez olyan, mint a Rice Krispies csoki” – mondta Bill Handlos, a Presto Geosystems igazgatója, mely tavaly látott hozzá a FilterPave építésének.

A cég települések újrahasznosító létesítményeitől kapja az üveget. A megszilárdult anyagokat aztán parkolók, utak és autóbeállók építésére használják.

A múlt héten munkások 1000 négyzetméter alapterületű sétányon öntöttek járdát Lisle nyugati külvárosában. „Az arborétum többféle megoldást tesztelt a környezetbarát járda kiválasztása előtt.” – mondta Kris Bachtell, az arborétum igazgatója.

A járdának van még egy környezetbarát funkciója: hűvösen tartja a burkolatot a víz megtartásával, így sikeresen küzd a város hőszigetelő hatásával.

Körülbelül 70-90 különböző színű palackot használnak négyzetméterenként a járda lábának építésénél. A környezetbarát járda építészek érdeklődését is felkeltette, mert nem csak környezetkímélő, de esztétikus, csillogó és nagyon vonzó is.

Ajánlott tartalom

Közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.