Újraindult a kőolajszállítás Magyarországra a Barátság vezetéken keresztül

Egyelőre alacsony nyomáson, de újraindult Magyarországra a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás, amely előző nap leállt az ukrajnai energetikai hálózatot ért orosz rakétatámadások miatt – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Belgrádban.

A tárcavezető arról számolt be, hogy néhány perccel ezelőtt újraindult a kőolajszállítás hazánk irányába, a jelenlegi fázisban még alacsony nyomással, de zajlanak a műszaki munkálatok a normális szint helyreállítása érdekében. “Magyarország energiaellátásának biztonsága nem volt veszélyben azokban az órákban sem, amíg nem volt kőolajszállítás, tekintettel arra, hogy a felelős energiapolitika keretében olyan jelentős készletek állnak rendelkezésre, amelyek nyomán az ilyen kimaradások nem veszélyeztetik az energiaellátásunk biztonságát” – közölte. A keddi orosz légicsapásokban megsérült Ukrajnában a Magyarország kőolajellátásának gyakorlatilag egészéért felelős Barátság vezeték működését biztosító egyik transzformátorállomás is.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.