Újraindult egy magyar erőmű

Hosszú szünet után ma délután újraindult a korábban becsődölt szakolyi biomassza erőmű. A nyírségi áramtermelő üzem az első napokban óránként 15 megawatt energiát termel. A tulajdonosváltásra a hírek szerint hétfőn kerül sor.

Hosszú leállás és hónapokig tartó viták után ma délután ismét beindultak a szakolyi biomassza erű turbinái. A 14 milliárd forintos beruházással elkészült – és hónapok óta leállt – nyírségi erőmű maximális kapacitása  20 megawatt óránként, de az első napokban csak 15 megawatos teljesítménnyel kezdenek.

Az alapanyagot az üzem területén felgyülemlett 4,5 ezer tonna biomassza, zömmel faapríték szolgáltatja, az előállított elektromos áramot a MAVIR veszi át a cégtől. A nyírségi erőmű újra indulását  az tette lehetővé, hogy egy magyar magánszemélyekből álló, de osztrák székhelyű cég az NRG Services Gmbh vásárolja meg az erőművet – vélhetően a jövő hét elején.

A biomassza erőmű  beruházása a Magyar Fejlesztési Bank és a K&H 14 milliárd forintos hiteléből jött létre. Az erőművet birtokló cég, a DBM Zrt. ( teljes nevén a Dél-Nyírségi Bioenergiai Művek Zrt.) jegyzett tőkéje 1,8 milliárd forint, kötelezettségállománya pedig 10,5 milliárdra rúg. A nyilvános cégadatok szerint a társaság tavaly 793 millió forintos árbevétel mellett – ez egy évvel korábban még 3,7 milliárd forint volt – 1,6 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséggel zárt.

forrás: napi.hu

Ajánlott tartalom

Néhány nap és ingyen napelemekre pályázhat – részletek

4 nap és beadhatja pályázatát az ország eddigi legnagyobb kerettel rendelkező napelemes pályázatán.