Újrapapír vagy fenntartható erdőgazdálkodás?

Miközben a miniatürizálás és az elektronikus adattárolás korában groteszk módon a világ papírigénye még mindig töretlenül növekszik, azért jó hírekről is beszámolhatunk.

Ugyanis a környezetvédelmi szempontok is egyre inkább szerepet kapnak a papírgyártásban. Egyre több gyártó cég választja a környezetkímélő, fenntartható megoldásokat, és vállal felelősséget a termelés által előidézett környezeti hatásokra vonatkozóan. „Felelős, vagyis a környezetre nézve kedvező, társadalmilag hasznos és gazdaságilag életképes erdőgazdálkodásból származó alapanyagból állítja elő termékeit az ország legnagyobb higiéniaipapír-gyártója, a Vajda Papír Kft. A hazai forgalom 40 százalékát előállító cég tevékenységét most az FSC (Forest Stewardship Council) akkreditált tanúsító szervezete ellenőrzi.” – közölte a Vajda Papír Kft. A tudatos vásárlót az különbözteti meg az átlagos fogyasztótól, hogy az általa megvásárolt termék életútjának nem csak az a – sok esetben igen rövid – szakasza érdekli, amíg az a megvásárolt dolog őt táplálja, segíti, szolgálja vagy éppen az életét teszi kényelmesebbé, hanem a termék „születésétől” a „haláláig” szeretné nyomon követni annak életútját. Ezzel kibővül a tényezők köre, ami alapján a megvásárolható termékek közül választ. A két legfontosabb szempont, aminek elő kell kerülnie, a következő. Milyen környezetterheléssel jár az adott termék előállítása? Mennyire, milyen jól kezelhető a termék, ha – amint az előbb-utóbb bekövetkezik – hulladékká válik?

A papírból készült termékek esetén nincs könnyű dolga a tudatos fogyasztónak. Ugyanis, ha a vásárlásnál nem csak az érdekli, hogy mennyire fehér, milyen mintás, vagy illatos az a papír, amit kínálnak, akkor emblémák, logók és tanúsítványok sokaságával találja szemben magát. Ezek értelmezése és megítélése sok esetben nem könnyű, némi tájékozottságot és előismeretet feltételez. Az előállítás során fellépő környezetterhelés kérdésének tisztázásában szorítkozzunk most csak az ún. tissue-ágazatra, amely papírzsebkendő, WC-papír, törlőkendő, szalvéta és ezekhez hasonló termékek gyártásával foglalkozik. A tissue-ágazatban – Magyarországon legalábbis – a környezetbarát irányt „hagyományosan” az újrahasznosított alapanyagból készült termékek képviselik. A papír-újrahasznosítás előnyei ismertek. Hozzávetőleges adatokat lehet találni, amelyek a környezetterhelés csökkentésére vonatkoznak. 1 tonna újrapapír használatával 17 fát kímélünk meg a kivágástól, 4100 kW elektromos energiát, 26.500 liter vizet takarítunk meg és 27 köbméter hulladék keletkezését kerüljük el – írja a Greenpeace egy tanulmánya.

Az FSC-minősítés a tissue-ágazat termékeinek körében nem elterjedt. Ezt erősíti meg a tudatosvasarlo.hu egy 2010-es felmérése, amely egyetlenegy FSC-logóval ellátott WC-papírt sem talált a magyar boltokban. Az FSC (Forest Stewardship Council) az egyik legmegbízhatóbb szervezet fából készült termékek certifikálására. Úgynevezett terméklánc minősítése ellenőrzi a fatermékek átfutását a feldolgozáson és a kereskedelmen keresztül az erdő és a végső felhasználó között, garantálva, hogy az alapanyag fenntartható erdőgazdálkodásból származik. Ahhoz, hogy egy árucikk FSC-minősítést kapjon, szigorú normáknak kell megfelelnie, amelyekről bővebben itt olvashatunk.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.