Újraszigetelt házak: energiatakarékos és ronda

Alacsony energiaigényű ház, passzívház, hőszigetelt ablakok és újraszigetelt régi falak – új, de egyre többet emlegetett kifejezések Magyarországon.

Nálunk sokan Ausztriát és Németországot tartják követendő példanak, ha az építészetben teret hódító új gondolkodásmódról van szó írja a kitekinto.hu. Németország valóban sok mindenben elöl jár, de a lelkesedés mellett itt-ott hallani szkeptikus hangokat is. A Frankfurter Allgemeine Zeitung egyik beszámolója arra hívja fel az olvasók figyelmét, hogy szép, szép az energiatakarékos szemlélet – de ennek következtében sajnos egyre több helyen csúnya a városkép. Az utólagos falszigetelések ugyanis egyenkinézetet adnak az épületeknek, s ezáltal elvesznek a különböző korokban épült házak jellegzetességei, csorbát szenved a városok sokszínűsége. A német lapban megjelent cikk szerzője szerint az eltűnés veszélye fenyegeti az ötvenes évekből származó építészeti emlékek egy részét. Bár nem bontják le őket, de az államilag támogatott energiatakarékos újraszigetelés már-már járványnak nevezhető, amely eltűnteti a homlokzatok díszítettségét, s azután úgy bebugyolálja az épületek maradványait, mintha múmiák volnának. Sok helyütt beépítik a kis balkonokat, és minden, ami korábban finom és elegáns volt, most vastag, durva és robosztus lesz.

 
A német kormány célkítűzése szerint 2050-ig 75 százalékkal csökkenteni kell az országban az szén-dioxid-kibocsátást, és minden lakóháznak meg kell felelnie az energiatakarékossági kritériumoknak és el kell érnie a passzívházak szintjét. A Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársa az általánosan érezhető világvége hangulatnak, a katasztrófavárásnak tudja be azt, hogy az emberek mindenféle hezitálás nélkül, úgy követik az új trendet, mintha szemellenzőt viselnének. Úgy tűnik, a fenyegető új jégkorszak máris szedi áldozatait – Németország történelmi épületei között.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.

Nincs hozzászólás

  1. A vastag hőszigetelések jellemzően a homlokzatokon látszanak. Fontos hangsúlyozni, hogy a homlokzati hőszigetelések (legyenek azok vékonyak, vagy vastagok) nem csak energetikai beavatkozási lehetőségek, hanem új “vakolatarchitekturális” esélyt is adnak a tervezőknek. Az, hogy ez nem került ezideig kihasználásra az alapvetően szellemi restség, de természetesen beruházói igénytelenség is. Semmi gátja nincs új és felújított homlokzatokon gazdag esztétikai formaképzés megvalósításának.
    Borzák Balarám Béla építészmérnök – építészeti vezetőtervező – iü. szakértő épületszerkezet és épületfizika szakterületeken

  2. Áve!

    Kedves városvédők! Igazuk van, szép volt az ötvenes évek stílusa, rendben őrizzük meg. Hm, viszont akkor a népesség csak a fele volt a mainak és a káros anyag kibocsátás is. Le kell lőni a népek felét, autókat bezúzni, kész, maradhat a homlokzati stukkó.
    Na a fenti ugyan annyira baromság, mint az építész urak félelme a kockaháztól.
    Túlnépesedtünk, ez a fő baj, ha nem szeretnénk csökkenni akkor a jelenlegi életvitelünket, energia felhasználásunkat kell változtatni.
    A sivatagi vándor is csökkenti a napi vízfogyasztását 3 literre, ha tudja, hogy 10 napi járóföldre van az oázis és neki csak 30 liter vize van.
    Mi mai emberek ebből megiszunk ma 5 litert a többiben lábat áztatunk….

    Üdv Bal3