Újszegeden folytatódik a szegedi geotermikus fűtési rendszer építése

Újabb szakaszához érkezett, Újszegeden folytatódik az a megújuló energiahasznosítási projekt, amelyben geotermikus fűtésrendszer épül ki Szeged, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának (MTA-SZBK) 36 intézményében – jelentették be a beruházásban érintettek keddi sajtótájékoztatójukon.

Péter Tamás, a Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, a projekt keretében egy szegedi és egy újszegedi termálkör látja el a konzorciumi partnerek épületeit. A termálkutak 85-90 Celsius-fokos vize hőszigetelt csővezetéken jut el az intézményekbe, ahol a meglévő rendszerbe beépített új hőcserélőn keresztül felmelegíti az épületek fűtővizét. Ez a megoldás részben vagy egészben biztosítja az intézmények fűtését, amelyet szükség esetén kazánokkal segítenek. A geotermikus köröket úgy alakítják ki, hogy később újabb épületeket lehessen kapcsolni rájuk. A geotermikus rendszer teljes kiépítése a jövő őszig befejeződik. A szegedi rész utómunkálatait hamarosan elvégzik, és napokon belül megkezdődnek az újszegedi munkák. Ez érinti a 43-as utat, mivel két helyen vágják át a Temesvári körutat. Elsőként a Bertalan-híd újszegedi hídfőjénél, ahol hétfőtől lehet forgalomkorlátozásra számítani, majd az ötnapos munkálatok befejeztével az újszegedi Sportcsarnoknál vágják át az utat a csővezeték lefektetéséhez.

Az újszegedi termálkör kivitelezése két ütemben történik. Idén ősszel elvégzik a nagyobb, közterületi munkákat, majd tavasszal a konzorciumi tagok tulajdonában levő épületekben az infrastruktúra kiépítése következik, hogy a következő fűtési szezonra már működjön a teljes rendszer.

A 36 közintézmény zömét az SZTE klinikái, kollégiumai, oktatási épületei teszik ki. A fejlesztés révén a gázfűtés költségeihez képest 30 százalékos megtakarítást lehet elérni. Ez évi 80-100 millió forintot jelenthet – közölte korábban Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója az MTI-vel.

A beruházás megvalósítására az SZTE, az MTA-SZBK-val és a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatával konzorciumban nyílt közbeszerzési eljárásban kiírt tenderének győztese a szegedi Geotermikus Szolgáltató Kft. lett. A cég – részben pályázati pénzből – 3,254 milliárd forintos beruházással 8,9 megawatt névleges teljesítményű geotermikus fűtési rendszert alakít ki. A kivitelező a Ferroép Zrt.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. Vagyis 3254/90~36,1 év alatt térül meg??? … persze van környezeti haszon is, de ennyi?