Ukrán kütyüvel az energiaválság ellen

Egy kis ukrán cég a közösségi finanszírozáshoz fordult, hogy olyan kütyüt gyárthasson, ami segít megoldani az energiaválságot.

19 millió forintnak megfelelő összeget kapott több, mint 600 támogatótól az Indiegogo-n az Ecoisme nevű, ukrán Internet of Things startup, ami az otthonok áramfogyasztásának csökkentésén dolgozik. A találmány lényege, hogy a felhasználó háztartásának elektonikai cikkeit – lámpákat, hűtőket – szenzorokkal szerelik fel. Ezek folyamatosan monitorozzák a készülékek fogyasztását, az adatokat pedig mobiltelefonra küldik, hasznos energiatakarékossági tanácsokkal egyetemben.

A Kyiv Post szerint az ukránok számára eddig az energiatakarékosság nem volt prioritás – az áramfogyasztás ugyanis nagy mértékű kormánytámogatást élvezett, így

jelentősebb összeget nem spóroltak volna.

Ukrajna egy, a nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodása értelmében azonban 2017 márciusától árat emelnek az ukrán áramszolgáltatók – arról nem is beszélve, hogy az ukrajnai harcok miatt a Donbasból származó szén útja is bizonytalanná vált.

A terméket októberben tervezik piacra dobni. Az Ecoisme csapata szerint az eszköz nem csak Ukrajnának jöhet jól: egy átlag lengyelországi lakás tulajdonosainak havi 40 dollárt (11 ezer forintot) spórolna vele.

forrás: origo.hu

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.