Ultra könnyű napelemeket gyártanak Kecskeméten

A svájci székhelyű Flisom Kecskemétet választotta első magyarországi beruházása helyszíneként, az alföldi városban 12,5 milliárd forint értékű beruházás keretében napelem-paneleket előállító gyárat létesít.

Szijjártó Péter hozzátette, a csúcstechnológiát képviselő beruházáshoz, amely kifejezetten magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremt, a magyar kormány 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénz-támogatást ad. A miniszter elmondta, a fejlesztés első körben 140 új munkahelyet teremt, a svájci cégvezetés azonban három év alatt a kapacitások megháromszorozását tervezi. A kecskeméti gyárban a hagyományos napelem-panelek súlyához képest 98 százalékkal könnyebb paneleket állítanak majd elő. Ezeket a rugalmas paneleket tetszőleges méretre lehet majd vágni, minimális súlyuknak köszönhetően pedig közlekedési eszközök, illetve könnyű szerkezetes épületek tetejére is felhelyezhetők lesznek. A fejlesztés azért is kiemelkedő, mert Magyarország energia stratégiájában azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra az országban a villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonsemleges lesz. Ezt a célt a kormány napenergia és atomenergia felhasználásával kívánja elérni, utóbbihoz járul a paksi atomerőmű bővítése.

Szijjártó Péter szerint a beruházás egy kelet-nyugati együttműködésnek is tekinthető, mert a svájci székhelyű Flisom részvényeinek többsége az indiai Tata-csoport tulajdonában van. Rahul Budhwar, a svájci székhelyű Flisom vezérigazgatója videoüzenetében elmondta, a vállalat Svájcban a napenergia előállítására alkalmas műanyag filmet gyárt, amelyet például teherjárművekre, buszokra, fogyasztói elektronikai termékekre is telepíteni lehet. A technológiai fejlesztést Svájcban végzik, ott egy kisebb gyártóüzemmel rendelkeznek. Ugyanakkor megjegyezte, keresték a lehetőséget a terjeszkedésre és egy nagyobb gyártókapacitás létesítésére. A világszerte szóba jöhető helyszínek közül a magyar mérnökök és szakmunkások kimagasló tehetsége és a magyar kormány jelentős támogatása miatt döntöttek Magyarország és azon belül Kecskemét mellett – közölte.

mti/alternativenergia.hu

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.