Ultramodern napelemes lakókocsit építettek holland diákok

Stella Vita – úgy hangzik, mint valami luxusszálloda neve, vagy egy igen drága ásványvíz, pedig valójában egy elektromos, környezetbarát lakókocsi prototípusát hívják így, amit eindhoveni diákok egy csapata épített meg.

Az már biztos, hogy az elektromos autók megváltoztatják majd, hogyan közlekedünk – de ha erről van szó, általában inkább a városi közlekedésre, vagy rövid távú autózásra gondolunk, és nem arra, hogy egy elektromos, teljesen környezetbarát lakókocsival vágunk neki az országnak, vagy akár a kontinensnek. Eindhoveni gyerekek egy csoportja egyáltalán nem ilyen szűk látókörű: a Solar Team Eindhoven (Eindhoveni Szolárcsapat) huszonkét tanulója olyan lakókocsi-prototípust épített, ami teljesen zöld, napenergiával működik, és elektromos. A Stella Vita fantázianévre keresztelt jármű az Eindhoveni Műszaki Egyetem diákjainak fejéből pattant ki. Nem elég, hogy az autó elektromos, még napenergiával is működik, az így kapott áram pedig a lakókocsi számos funkcióját el tudja látni. A naposabb időben a jármű akár 730 kilométert is el tud menni a szolárpanelek segítségével, az így nyert energiával pedig még a kávéfőző is működtethető, sőt, a tévét is lehet nézni, miközben töltöd a telefonodat, vagy éppen zuhanyzol. A lakókocsi felugró tetővel is rendelkezik, amely megnöveli a belmagasságot, így sokkal könnyebb kiegyenesedve főzni, dolgozni, vagy bármi mást csinálni benne.

Első blikkre talán furcsának tűnhet a lakókocsi dizájnja, de valójában minden funkcionális rajta. A hosszú tetőre szükség volt a szolárpanelek miatt, és a jármű egész formatervezése a praktikusság, az aerodinamikai szempontok és a helymaximalizálás céljából született. Ami a szolárpaneleket illeti, még két szettnyi megbújik a tető alatt belőlük, amit álló helyzetben lehet előhúzni. Arról egyelőre nincs adat, hogy milyen akkumulátor dolgozik a kocsiban.

A diákok szeptember 19-én indultak el európai körútjukra a Stella Vitával, a cél Spanyolország legdélebbi csücske. Az úton kizárólag napelemet fognak használni energiaforrásként. Valószínűleg így még azért kicsit problémás lesz az út, de talán már nem kell sokat várnunk ahhoz, hogy a napelemes elektromos lakókocsik a mindennapi valóságunkká váljanak.

 

Képek: Solar Team Eindhoven

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.