Unesco szakértő: nem épülhet szalmatüzelésű erőmű Szerencsen

Nem szabad megépíteni Szerencsen, még a várostól keletre eső területen sem a tervezett szalmatüzelésű erőművet, egy ilyen létesítmény súlyos, negatív hatást gyakorolhat a világörökség részeként nyilvántartott Tokaj-hegyaljai borvidék kiemelkedő egyetemes értékét hordozó számos jellegzetességre – írta az Észak-Magyarország hétfőn.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelenő lapban, az Unesco-Icomos szakértői misszió jelentésére hivatkozva – amelynek egy részlete már magyarul is elérhető a vilagorokseg.hu weboldalon – az olvasható: minden erőfeszítést meg kell tenni ezen beruházás leállítására.
A cikk egyebek mellett kitér arra: az Unesco szakértői helyszínen szerzett vizsgálódásaikra hagyatkozva azt javasolják, hogy meg kell erősíteni és javítani kell a világörökségi helyszín védelmét és kezelését. Elsősorban azért, hogy a  kiemelkedő egyetemes értéket hordozó sajátosságok fenntartására irányuló célkitűzések tükröződjenek az országos és helyi terület- és településrendezési tervekben. Ez azért lényeges, hogy bármely későbbi, jelentős beavatkozást már annak korai tervezési szakaszában meg lehessen vizsgálni – írta az Észak-Magyarország.

Ajánlott tartalom

Közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.