Uniós biztos: közös felelősségünk a természet helyreállítása

Közös felelősségünk, hogy helyreállítsuk a természetet, enélkül nem biztosítható a klímaváltozás elleni harc sikere – jelentette ki Virginijus Sinkevicius, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős biztosa Strasbourgban kedden.

Sinkevicius, az Európai Parlament plenáris ülésének a természet helyreállításáról szóló uniós jogszabály vitáján azt mondta, a klímaváltozás és a biodiverzitás – a fajok sokszínűsége – válságának hatásai egyre jobban megmutatkoznak. Majdnem minden embert és gazdasági szereplőt érintenek és Európa élelmiszerbiztonsága ellenállóképességét fenyegetik. Az ökoszisztémák már most veszélyben vannak, az erdőtüzek, a talajromlás és a szárazság a megélhetést fenyegetik. Annak érdekében, hogy biztosítani lehessen, hogy az erdők, a termőföldek, a tengerek továbbra is élelmiszerforrások maradhassanak, meg kell óvni a biodiverzitást – húzta alá. A szárazságok, árvizek, erdőtüzek a jelen részévé váltak, amelyeket a klímaváltozás, a talaj romlása és a biodiverzitás gyengülése okoz és serkent. Minél többet teszünk a természet érdekében, annál kevesebbet kell tenni a klímaváltozás elleni harc sikeréért – mondta.

“A természet nagy részét pusztítottuk el Európában, itt az ideje, hogy megfordítsuk ezt a folyamatot” – fogalmazott. Mivel a banki hitelek 75 százalékát az ökoszisztémától függő vállalatoknak nyújtották, a természetromlás a pénzintézeteket is közvetlen veszélybe sodorhatja – figyelmeztetett. A természet helyreállításának közös prioritásnak kell lennie. A közös jövőnk függ a jogszabály bevezetésétől – tette hozzá az uniós biztos. Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában kijelentette: soha nem volt ennyire meggondolatlan, ennyire megosztó egy jogszabálytervezet, mint a természet helyreállításáról szóló rendelet. “Miközben a teremben mindenki elismeri a természet helyreállításának fontosságát, ki kell mondani: ez a tervezet ebben a formában nem megvalósítható” – fogalmazott. Szavai szerint “az Európai Bizottság és a baloldal” irreális és végrehajthatatlan javaslatai veszélyeztetik a gazdálkodók megélhetését, és akár 30 százalékkal is csökkenthetik az élelmiszertermelést Európában. Mindez magasabb élelmiszerárakat, gazdaságok megszűnését és az unión kívüli országoktól való függés növekedését fogják eredményezni – figyelmeztetett.

A politikus szomorúnak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Brüsszel nem javasolt semmilyen pénzügyi alapot a gazdák kártalanítására. Az Európai Bizottságnak vissza kell térnie a tervezőasztalhoz – tette hozzá Tóth Edina. Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok EP-képviselője az EP-vitán elmondott beszédben hangsúlyozta: “a természet védelme közös feladatunk”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a természetvédelem ügye körül “felütötte fejét a fundamentalista gondolkodás”, mindennaposak az olyan szélsőséges csoportok akciói, amelyek a természetvédelem ügyét felhasználva rongálnak és zaklatják az embereket. Egyes politikusok pedig végrehajthatatlan lépéseket követelnek – mondta. Most, amikor Ukrajnában háború dúl, amikor Magyarországon 40 százalékos az élelmiszerárak inflációja, és élelmiszerhiány alakul ki, a gazdasági helyzet bizonytalan, nem jó ötlet olyan szabályozást erőltetni, amelynek “mellékhatása” az élelmiszerárak és a gazdák terheinek növekedése lesz – jelentette ki. Egy ilyen jogszabály elfogadását “nem tudom támogatni” – tette hozzá Gyöngyösi Márton.

Ajánlott tartalom

EM: Tisztítsuk meg az Országot!

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) által meghirdetett Tisztítsuk meg az Országot! II. pályázaton 218 önkormányzat, civil és gazdálkodó szervezet, valamint egyházi jogi személy nyert el támogatást és valósíthat meg a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladékok felszámolását segítő és az illegális hulladéklerakás megelőzését szolgáló beruházást - közölte az EM kedden az MTI-vel.