FOTÓ: LJASUK DIMITRY

Uniós és magyar támogatásból épül modern hulladéklerakó Kárpátalján

Évi 30 ezer tonna kapacitású szilárdhulladék-kezelő üzem épül meg 7,8 millió eurós (2,9 milliárd forint) költségvetésből, európai uniós forrás és magyar támogatás segítségével a kárpátaljai Makkosjánosiban, a program nyitórendezvényét kedden tartották Nyíregyházán.

Az eseményen Seszták Oszkár, a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (Tisza ETT) elnöke, a vármegyei közgyűlés elnöke elmondta, a társulás eddigi legnagyobb volumenű ukrajnai beruházása áprilisban kezdődött el, célja pedig az, hogy csökkentse a két ország területén található felszín alatti vizek, valamint a Tisza és mellékfolyóinak szennyezettségét. A program tartalmazza a hulladéklerakó építését, a gyűjtéshez szükséges gépek beszerzését és szilárdhulladék-gyűjtőpontok hálózatának létrehozását – ismertette a társulás elnöke. A több mint 7,8 millió eurós költségvetésű programból ötmillió eurót a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Programon keresztül biztosít az Európai Unió, több mint 916 millió forint a pedig magyar Energiaügyi Minisztérium támogatása.

Volodimir Csubirko, a Tisza ETT társelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a rendezvényen arról beszélt, a tanács a beruházáshoz a hulladéklerakóhoz vezető út, valamint egy – a hatályos ukrajnai törvények szerint kötelező – óvóhely megépítését biztosítja. A komplex, hulladékválogató és lerakó üzem létrehozása mellett huszonhét darab szelektív hulladékgyűjtő szigetet helyeznek ki a beregszászi járás területén. A tervek szerint a depónia 2024-re készül el, a térség hulladékgazdálkodását a projekt lezárása után egy magyar mintára létrehozott önkormányzati társulás fogja szervezni és működtetni.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.