Uniós környezetegészségügyi vizsgálat

Magyarországgal együtt összesen 17 európai országban indul vizsgálat arról, hogy a környezetben leggyakrabban előforduló szennyező anyagok milyen koncentrációban vannak jelen az “átlagos európai népesség” szervezetében, és azok milyen egészségi kockázatot jelentenek.

A vizsgálat magyarországi indulásáról Rudnai Péter, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) főosztályvezetője a Budapesten tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a vizsgálatok a környezetben lévő toxikus nehézfémek közül a higany és a kadmium mellett a műanyagok lágyítására használt ftalátok, valamint a dohányfüst belélegzésekor keletkező kotinin emberi szervezetben való előfordulására terjednek ki. Ha ezen anyagok túl nagy koncentrációban vannak jelen az emberi szervezetben, annak súlyos hatásai lehetnek. A higany egy kifejezett idegméreg. A jellemzően ipari anyagokban, sárga festékben, valamint a dohányfüstben megtalálható kadmiumnak mind az ideg-, mind pedig az immunrendszerre széles körű toxikus hatása van. A ftalátok kapcsán elsősorban a hormonrendszerre gyakorolt káros hatást emelte ki, de emellett idegrendszeri, magatartásbeli zavarokat is okozhatnak. A kotinin esetében a dohányfüstre vonatkozó összes káros hatás kimutatható, köztük az allergia, vagy a krónikus légzőszervi betegségek – tette hozzá.

 
A 17 országban, összesen négyezer ember bevonásával végzendő vizsgálat során iskolás gyermekek és édesanyjuk szervezetében mérik az egyes szennyező anyagok koncentrációját, azok hatását. A lakóhelyük szerint kiválasztottak önkéntes alapon adnak haj- és vizeletmintát, továbbá válaszolnak néhány, környezetükkel és életmódjukkal kapcsolatos kérdésre. Magyarországon is nagyvárosban, illetve természetközeli kistelepülésen él a kiválasztott 60-60 gyermek és édesanya. A higany kimutatása hajmintákból, míg a kadmium, a kotinin és a ftalátok vizsgálata a vizeletből történik – mondta az OKI főosztályvezetője.

Ajánlott tartalom

A magyarok széles rétege passzív klímatudatos egy kutatás szerint

A magyarok jobban elismerik a klímaváltozást és annak hatásait, mint az európai átlag, ugyanakkor kevésbé aggódnak miatta; a termékek és szolgáltatások, így a biztosítások választásakor 41 százalék vásárol a fenntarthatóságra figyelve – derül ki a Századvég kutatásából, amit a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szerdai konferenciáján mutattak be.