Uniós támogatásból számolnak fel 103 szilárd hulladéklerakót

Európai uniós támogatásból számolják fel a felhagyott, korszerűtlen és illegális hulladéklerakókat a Sajó-Bódva Völgyében, a rekultiváció során a projektben résztvevő, öt egymással szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei kistérség településeinek együttesen 103 lerakóját szüntetik meg.

A tervek szerint a több mint száz lerakóból 39-et rekultiválnak, 77 lerakót pedig a hulladék elszállításával számolnak fel – ismertette a projekt részleteit Huszti Gábor, projektvezető kedden, a program kazincbarcikai nyitórendezvényén.Hozzátette: az összesen elszállított hulladék mennyisége elérheti a 3,5 millió köbmétert, a rekultivált területé pedig a 945 ezer négyzetmétert.

Mint mondta, a Sajó-Bódva Völgye Települési Szilárd Hulladék Rekultivációs Projekt első üteme nettó 175 millió 797 ezer forint, a második üteme pedig csaknem 67 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a programok előkészítő szakaszára. A támogatások az összköltség 85 százalékát teszik ki.

Az első ütem előkészítő szakasza tavaly szeptemberben indult, összköltsége csaknem 207 millió forint, a projekt második részének előkészítése ez év januárjában kezdődött, mintegy 78 millió forintba kerül. Mindkét program előkészítő szakasza a jövő év közepén zárul, ezen időszak alatt tájékoztatják az érintetteket, ekkorra készül el a lerakók környezetvédelmi felülvizsgálata, a tervdokumentáció, a hatósági engedélyeztetések, valamint a közbeszerzésre vonatkozó feladatokat is ekkora dolgozzák ki.

Az előkészítés után, minden egyes projektelem kidolgozását követően nyújthatják be a pályázatot a második fordulóra, a megvalósítás szakaszára. Eredményes pályázat esetén több milliárd forintos összköltségből valósulhat meg a rekultivációs projekt.

Emlékeztetett arra, hogy a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás 9 éve alakult, 127 tagönkormányzattal. Céljuk az volt, hogy a társulás tagjainak – az önkormányzatok – közigazgatási területén EU konform regionális hulladékgazdálkodási rendszereket alakítsanak ki és működtessenek.

Ajánlott tartalom

Okoserdő-fejlesztésről kötöttek megállapodást

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem és az Albacomp Kft. az első magyarországi okoserdőhöz kapcsolódó szenzorok, valamint az adatokat feldolgozó rendszer kifejlesztésére a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón, amely alkalmas az erdők állapotának előrejelzésére, folyamatos megfigyelésére - közölte az egyetem az MTI-vel.