Uniós támogatással épül szennyvízhálózat Jármiban

Európai Uniós támogatással és lakossági hozzájárulással építi ki Jármi teljes szennyvízhálózatát az 1300 lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település önkormányzata – közölte Győrfiné Papp Judit polgármester az MTI-vel.

A mintegy 400 millió forint értékű beruházás az Észak-alföldi Regionális Operatív Program keretében, pályázat alapján, csaknem 90 százalékos támogatással valósul meg – mondta a független önkormányzati vezető. Kiemelte: a fejlesztéshez a helyi lakosság is hozzájárul, ingatlanonként 58 hónapon át 1930 forintot fizetnek. Az érintettek társulatot alakítottak, eddig 458 ingatlantulajdonos csatlakozott az 525-ből, és kötött takarékpénztári szerződést a részletek fizetésére.  A polgármester tájékoztatása szerint az uniós támogatási szerződést decemberben írták alá, lezárult már a közbeszerzési pályáztatás is, így áprilisban megkezdődnek a kivitelezési munkálatok.  Jármi minden utcájában kiépül ősz végéig a szennyvízvezeték, 100 százalékos lesz a település csatornázottsága. A hálózatot a szomszédos Mátészalka korszerű szennyvíztisztító-telepéhez csatlakoztatják, amely most 40 százalékos kihasználtsággal működik, így fogadni tudja Jármi szennyvizét is.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.