Uniós támogatással szeméttelepeket rekultiválnak a Délkelet-Alföldön

Több mint tízmilliárd forintos uniós támogatással 76 bezárt szeméttelepet rekultiválnak a a Délkelet-Alföldön, 67 településen.

Az önkormányzatok orosházi székhelyű társulása a nyertes regionális programot két önálló nyertes projekt keretében, időben párhuzamosan valósítja meg az Új Széchényi Terv és Környezet és Energia Operatív Program keretéből, száz százalékos támogatás mellett. Csizmadia Ibolya elnök, a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás, a ( DAREH) MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a beruházás célja a környezetvédelem a felszín alatti és a felszín feletti vizek védelme és a további szennyeződések megakadályozása. A DAREH Önkormányzati Társuláshoz tartozó projektterület földrajzilag a Dél-alföldi régió keleti részén található Békés megye, valamint Csongrád megye keleti területére terjed ki. A térségi szinten a két projektnek köszönhetően összesen 76 hulladéklerakót rekultiválnak.

A két projekt a régió rekultivációs céljainak negyven százalékát foglalja magába és az országos célok közel öt százalékát. A jelentős uniós támogatás és a mellé rendelt állami forrás a társulásnak száz százalékos vissza nem térítendő támogatást jelent. A közbeszerzési eljárások mind a két projektnél folyamatban vannak, a kivitelezési munkálatok várhatóan 2014. tavaszán indulnak és 2015. első félévben fejeződnek be.

A közlemény kitér arra, hogy a DAREH a nemzetközi támogatásokból eddig kimaradt, “fehérfoltos” területeken található önkormányzatok összefogásával alakult meg. A DAREH által vezényelt két projekt lezárását követően 67 önkormányzat tud megfelelni a korábban bezárt, szilárdhulladék-lerakókkal szemben támasztott európai és a hazai környezetvédelmi elvárásoknak. A DAREH az irányító hatósággal a nyertes projektekről a szerződéseket 2012. áprilisban és 2012. októberben írta alá. A nyertes projektek összes költsége 10,49 milliárd forint.

Az első projekt költsége 5,257 milliárd forint, a résztvevő települések: Almáskamarás, Ambrózfalva, Battonya, Békéssámson, Békésszentandrás, Bélmegyer, Biharugra, Csanádapáca, Dévaványa, Doboz, Dombegyház, Dombiratos, Ecsegfalva, Elek, Gerendás, Kertészsziget, Kétegyháza, Kevermes, Körösújfalu, Kötegyán, Lőkösháza, Magyarbánhegyes, Makó, Maroslele, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Nagybánhegyes, Orosháza. A második projekt költsége 5,234 milliárd forint, a résztvevő települések: Apátfalva, Árpádhalom, Békés, Bucsa, Csanádpalota, Csanytelek, Csorvás, Derekegyház, Fábiánsebestyén, Földeák, Füzesgyarmat, Gádoros, Geszt, Hunya, Kamut, Kardos, Köröstarcsa, Kunágota, Magyarcsanád, Makó, Méhkerék, Mezőgyán, Mezőhegyes, Murony, Nagymágocs, Nagytőke, Óföldeák, Okány, Örménykút, Sarkadkeresztúr, Szegvár, Székkutas, Szentes, Telekgerendás, Vésztő – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.