Univerzálisan használható napelemmodulok

A világ legnagyobb napelemmodul-gyártója, a LONGi áttörést jelentő, nagy hatásfokú napelemet fejlesztett közüzemi felhasználásra, most pedig ezt a „Hi-MO5” panelt lakóházak és kereskedelmi épületek tetőin történő használatra is adaptálta. 



A Hi-MO5 modul több mint 33%-kal hatékonyabb a régebbi moduloknál, hatásfoka 21,3%-os, amit új technológiák kombinációjával értek el. A modul bifaciális P-típusú PERC-cellákat és galliummal adalékolt ostyákat alkalmaz, és saját fejlesztésű „intelligens forrasztási” technológiával készül, ami lehetővé teszi a cellák sűrűbb elhelyezését, így az új modulban több cella fér el azonos méret mellett. 

A legfigyelemreméltóbb talán az, hogy ez a modul nehéz körülmények között, pl. zord időjárási körülmények között is helytáll. A LONGi modult egy vezető görögországi napenergiacég is tesztelte. A 2014-es indulása óta 150 MW-nyi szerződést elnyerő athéni MainTech jó rálátással rendelkezik, hogy összehasonlítsa az általa használt modulok teljesítményét. A LONGi Hi-MO5 teljesítményét más gyártók hasonlóan telepített moduljaival összehasonlítva a MainTech megállapította, hogy a többi márka évente kevesebb mint 1500 kWh/kW-t termelt, míg a Hi-MO5 évi 1550-1590 kWh/kW-ot. Nyáron, amikor a hőmérséklet meghaladta a 40 °C-ot, a LONGi mért kW-csúcsértéke 5%-kal magasabb volt, mint a többi panelé. 

Ez az egyik oka annak, hogy egy új naperőműhöz Andorrában, a Pireneusokban a LONGi Hi-MO5 modulokat választották. A másik fő ok a megbízhatóság. Ez az ország első közüzemi léptékű projektje, és 2000 méteres tengerszint feletti magasságban üzemel. Az akár 20 fokos lejtésű terepen található fotovoltaikus erőmű évi több mint 2 millió kWh-t fog termelni. A megbízhatóság kulcsfontosságú a hegyvidéken, ahol minden alkatrészcsere magasabb logisztikai és telepítési költségekkel jár. Az andorrai projektmenedzsment cég a megbízhatóságra és a kiváló garanciális feltételekre helyezte a hangsúlyt a modulok kiválasztása során. A 2021 Intersolar AWARDS zsűrije győztesnek nyilvánította a LONGi Hi-MO5 modult, hozzáfűzve, hogy a vállalat a backend terén is váratlan innovációval egészítette ki a Hi-MO5-öt: az „intelligens logisztika és kezelés” fontos „költségminimalizálási potenciált” teremtett. 

Ajánlott tartalom

A kormányon múlik mikor telepíthetünk olcsó napelemet az erkélyre

Már 2023. március 31-én engedélyezni kellett volna az erkélynapelemeket Magyarországon, de ez még máig nem történt meg.