Unokáink már megszenvedik a klímaváltozást

Egy most megjelent nemzetközi tanulmány szerint a világ veszélyeztetett régióiban a kultúra, a vízellátás, a természeti környezet és az egészség közül legalább kettőt súlyosan érint a globális felmelegedés. Ha az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása nem csökken, és az átlaghőmérséklet 1980-2010-hez képest 4 Celsius-fokkal nő, a károk helyrehozhatatlanok lehetnek.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent összefoglaló szerint különösen kritikus a helyzet Amazónia déli részén, ahol az ivóvízellátás, a kultúra és az ökoszisztéma komoly módosulást szenved. Franziska Piontek, a potsdami Klímakutató Intézet munkatársa, a kutatócsoport vezetője szerint a nehezedő vízhez jutás és a gyenge terméseredmények miatt a második legveszélyeztetettebb régió Európa mediterrán térsége.

A hatások az 1980-2010-es évtizedek átlaghőmérsékletéhez viszonyított 3 Celsius-fokos emelkedésnél lesznek érezhetők. A következmények 4 fokos növekedésnél a Föld lakónak 11 százalékát érinteni fogják. Nagy a veszély Közép-Amerika és Afrika trópusi tájain és Etiópia fennsíkjain. Dél-Ázsia egyes vidékei hasonlóan megszenvedhetik a rossz termést, a romló vízellátást és a természeti környezet változását.

Ajánlott tartalom

Agrárminisztérium: a magyar gazdák és az agrárium szolgálatában az Agrárközgazdasági Intézet

Minden ágazatnak és ezen belül minden szakpolitikának, minden minisztériumnak szüksége van egy olyan tudásbázisú intézményre, mint az Agrárközgazdasági Intézet, ami a tudásnak minden elemét magas szinten műveli az adatgyűjtéstől a társadalmasításig - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, az 2024. évi Gazdálkodás és AKI70 konferencián az AM tájékoztatása szerint.