Upp: mobiltöltő hidrogén üzemanyagcellákkal

Mobil készülékekhez szánt, hordozható töltőegységgel állt elő az Intelligent Energy. A hagyományos akkumulátoroktól eltérően a méretes készülék hidrogén üzemanyagcellákkal működik, így ha lemerül, az alján található patront kell kicserélni, és ismét tölthetők vele a tabletek vagy telefonok.

Bizonyára sokakat húztak már ki a csávából a külső akkumulátorok, melyekkel út közben is tölthetők a lemerülőben lévő mobil készülékek. Az Intelligent Energy is ezen kiegészítők sorát igyekszik gyarapítani “Upp” névre keresztelt eszközével, amely ugyanakkor merőben eltérő megközelítést alkalmaz: hidrogén üzemanyagcellákkal működik, írja a hwsw.hu. A hagyományos lítiumion akkumulátorokkal ellentétben az Uppot nem feltölteni kell, hanem egy új hidrogénpatront rápattintva azonnal újra használatba vehető. Egy patronnal egy átlagos okostelefon nagyjából ötször tölthető fel, ugyanannyi idő alatt, mint egy hagyományos töltőt használva.

Ha egy patronból kifogyna a szufla, a hozzá tartozó ingyenesen letölthető Android, vagy iOS alkalmazás segítségével új rendelhető, vagy megkereshető a legközelebbi üzlet, ahol beválthatjuk a kimerült üzemanyagcellát, amit később újrahasznosítanak. Az app emellett statisztikákat is kínál a készülék használatával kapcsolatban, követhető rajta a “tankban maradt” üzemanyag mennyisége is, valamint begyűjtött információk alapján képes optimalizálni a patronok élettartamát.

A pehelysúlyúnak semmiképp sem mondható, fél kilós Uppon egy bekapcsológombot és egy USB-portot találni mindössze. Az Intelligent Energy terméke a mobil eszközök töltésére szánt hordozható akkumulátorok többségénél jóval nagyobb, és a magas hőmérsékletnek is képes ellenállni. Erre pedig szüksége is lesz, hiszen először Afrikában dobják piacra, ahol mobilszolgáltatók kínálatában lesz kapható, a kezdetleges vagy hiányos elektromos infrastruktúrával ellátott területeken.

A termetes energiaforrás ára 199 dollár lesz, ami korántsem mondható olcsónak, száz dollár környékén ugyanis már hasonló, vagy akár nagyobb teljesítményű akkumulátorokat is találunk. Igaz ugyan, hogy ezek hálózati árammal működnek, az Uppot pedig hidrogénes patronokkal kell etetni,   azok ára azonban egyelőre ismeretlen, és az is kérdés, hogy a visszaváltott darabok mennyi kedvezményt jelentenek. A hasonló, hidrogén üzemanyagcellás eszközök sikere valószínűleg ezen áll vagy bukik majd, vagyis hogy sikerül-e olyan áron tartani a folyamatosan cserélendő patronokat, hogy a töltési idő nullára csökkentéséért cserébe megérje váltani; addig azonban hasonló eredmény több hagyományos akkumulátor párhuzamos használatával is elérhető.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.