Űrszeméteső Spanyolország térségében, egy hét alatt három tárgyat jelentettek

Űrszemét hullik Spanyolországra, egy hét alatt az ország dél-keleti részén három titokzatos tárgy ért földet, köztük egy rakéta üzemanyagtartálya és egy műholddarab.

Először egy különös, fekete, méhkasszerű gömböt találtak a Murcia tartománybeli Mulában múlt héten – adta hírül a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál. A hétvégén egy hasonló kisebb tárgyra bukkantak a szintén murciai Calasparrában, 30 kilométerre az előző objektumtól.

María José Gomariz, a calasparrai városháza szóvivője csütörtökön elmondta, aznap hajnalban, amikor az első dolgot megtalálták, szemtanúk állítják, hogy hat-hét “tűzgömb” hullott az égből.

“Lehet, hogy csak kettő volt, de többnek tűntek, de az is lehet, hogy a többi olyan helyre esett, ahol senki sem jár” – tette hozzá.

Mindkét esetben bombaszakértőket hívtak, akik veszélytelennek ítélték a tárgyakat, amelyeket Cartagena egyik vegyi laboratóriumában vizsgáltak meg később. A murciai rendőrség szerint egy-egy rakéta tartalék üzemanyagtankjai hullhattak a Földre.

A harmadik eset Eldában történt kedden, a Murciával szomszédos Valencia tartományban, ahol egy földműves akadt egy hosszú, fémszerű tárgyra és rögtön hívta a rendőrséget. Alicante rendőrségén úgy vélték, űrjárműről származik a darab, de nem űrhajóról, hanem inkább műholdról.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) adatai szerint mintegy 500 ezer darab űrhulladék kering jelenleg a Föld körül, néhány darab minden évben a bolygóra zuhan.

A probléma elhárítására tettek már lépéseket, ám a megoldás még várat magára. Nemcsak drága, de igen nehéz is lenne olyan szemétgyűjtő rendszert tervezni, amelyik rendszeresen “végigsöpri” a világűrt – válaszolt az El País spanyol napilap kérdésére a NASA munkatársa.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.