Űrszemétfigyelő műholdat készül pályára állítani az amerikai légierő - ha minden a terv szerint zajlik, az új űreszközzel folyamatosan lehet majd figyelemmel kísérni a műholdakat veszélyeztető több ezernyi űrhulladékot.

Űrszemétfigyelő műholdat készül pályára állítani az amerikai légierő

Űrszemétfigyelő műholdat készül pályára állítani az amerikai légierő – ha minden a terv szerint zajlik, az új űreszközzel folyamatosan lehet majd figyelemmel kísérni a műholdakat veszélyeztető több ezernyi űrhulladékot.

A Space-Based Space Surveillance (SBSS) műholdat július 8-án az amerikai légierő vandenbergi központjából fogják felbocsátani. Az SBSS feladata lesz a Föld körül keringő mintegy 1000 működő szatellit és több mint 20 ezer kisebb-nagyobb törmelék szemmel tartása.
A légierő jelenleg csak a földi radarállomások és az optikai teleszkópok észleléseire hagyatkozhat, ez utóbbiak azonban csak csillagos éjszakákon használhatók, a radarállomások pedig nem elég erősek ahhoz, hogy a 35 ezer kilométer magasan keringő objektumokat észleljék.
Az SBSS pályáját 628 kilométer magasban jelölték meg, ahonnan a napfény és az időjárás hatásai nélkül láthat mélyen az űrbe, vagy akár a Föld irányába. A műhold optikai kameráját forgatható talpazatra szerelték, amely a műhold – energiaigényes – pozícionálása nélkül forgatható tetszőleges irányba.
Szakemberek szerint a földi irányítórendszerrel együtt mintegy 500 millió dollárba (114 milliárd forintba) kerülő új műholdban hatalmas lehetőségek rejlenek.

A légierő minden legalább 10 centiméteres átmérőjű törmelék útját figyeli, ugyanis ez a méret már elegendő ahhoz, hogy közvetlen becsapódással kárt tegyen a műholdakban vagy akár a Nemzetközi Űrállomásban (ISS).
Az űrben keringő, ember alkotta tárgyak legkevesebb két esetben okoztak károkat. Egy francia műhold 1996-ban sérült meg rakétatörmeléktől. Tavaly februárban pedig egy 1997-ben felbocsátott amerikai távközlési műhold és egy 1993-ban fellőtt, már használaton kívüli orosz műhold Szibéria fölött mintegy 790 kilométeres magasságban ütközött össze.

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.