Úszó napelemek

Egy aprócska olasz tóban úszkál annak a napelem-rendszernek a prototípusa, amelyet a Firenzei Tudományegyetem mérnökei fejlesztettek ki.

Az „úszó naperőmű” követi a Nap mozgását, és az első ilyen konstrukció a világon, mondja Marco Rosa-Clot, a projekt vezetője, írja az ipon.hu. A „hagyományos”, épületeken vagy nagy mezőkön elhelyezett napelemek egyik örök problémája, hogy nagy területeket foglalnak el, amelyek másképp is hasznosíthatóak lehetnének (pl. mezőgazdasági termelésre). A másik gondot a túlmelegedés miatti energiaveszteségek jelentik. Az olasz kutatók azt ígérik, hogy fejlesztésük mindkét problémára megoldást kínál. A Floating Tracking Coolig Concentrator (FTCC, lebegő-követő-hűtő rendszer) kifejezetten a mesterséges víztározók és bányatavak másra nem használt vízfelületét kívánja kiaknázni. A víz alacsony hőmérsékleten tartja a rendszert, a tükrök pedig követik a Nap mozgását, így maximális napfényellátást biztosítanak a paneleknek bármely napszakban. A napelemek és az azokat körülvevő tükrök egy lehorgonyzott, tutajszerű szerkezetre vannak erősítve.

A prototípus eredményei nagyon bíztatóak, mondja Rosa-Clot. A kisméretű rendszer 30 kilowattos teljesítménnyel működik. A rendszer ára telepítési költséggel együtt 1600 euró körül van kilowattonként, így a prototípus 48 ezer euróba kerülne a piacon, ami körülbelül 20 százalékkal olcsóbb a szárazföldi installációknál, mondják a fejlesztők. A kutatók elmondták, hogy Szicíliában például 75 négyzetkilométernyi mesterséges tározó és tó található, és ha ennek csak tíz százalékára telepítenének úszó napelem-rendszereket, már azzal is egy gigawattos teljesítményt lehetne elérni. Raniero Cazzaniga fejlesztőmérnök hozzátette, hogy míg egyesek szerint a szárazföldre telepített napelemek elrontják a táj képét, addig az úszó rendszer mindössze egy méterre emelkedik ki a tó síkjából, így csak közvetlenül a partról látható, egyébként szinte észrevétlen marad. A termék iránt már többen érdeklődtek Német-, Francia- és Olaszországból, egy dél-koreai cég pedig már meg is kezdte egy FTCC-technológiát alkalmazó rendszer megépítését. Az olasz Terra Moretti Csoport Livorno melletti borászatának egyik öntözőmedencéjébe telepítette az úszó napelemeket.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.