Utasaiból nyert árammal csökkenti a rezsit egy vasútállomás

Rendhagyó ökomegoldással spórol egy francia vasútállomás: speciális panelek segítségével az utasok lépésenergiáját konvertálják árammá.

A Calais közelében fekvő St Omer vasútállomás köveit koptató utasok valószínűleg nem is tudják, mennyivel csökken általuk a létesítmény villanyszámlája. Az állomás ugyanis meglehetősen diszkrét, ám rendhagyó módszerrel a peronokon naponta átlagosan megforduló ötezer ember lépéseinek energiáját alakítja néhány speciális járólap segítségével elektromos árammá.

Az így nyert árammal üzemeltetik a peronok éjszakai világítását, illetve az állomás padjai mellett található, az utasok telefonjainak, számítógépeinek töltésére szolgáló USB-portokat is. A megtakarítás pedig jelentős, egy 18 hónapos periódus alatt az állomás villanyszámlája akár 30 százalékkal is csökkenhet.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.