Útikönyv ökoturistáknak

Németországban ökuturisták számára jelent meg útikönyv, tudósít a Deutsche Welle.

 A megújuló energiaforrásokat felfedezni vágyókat célzó kiadvány 192 oldalon 160 németországi úticélt ajánl az érdeklődők figyelmébe. Széndioxid-semleges működésű kolostor, szélerőmű park vagy ökohotel – a lehetőségek végtelenek, a választék bőséges és változatos írja a kitekinto.hu. A szerző, Martin Frey, hét túraútvonalat állított össze. Aki ezeket bejárja, testközelből ismerkedhet a szél, a nap, a víz és a bioenergia felhasználhatóságával. Hogy a nyaralás ne csupán vegytiszta tanulmányút legyen, a könyv igyekszik egyéb látnivalókkal is színesíteni az utazásokat. Így kerül párba Hannoverben a művészet és a szélerőművek, Bajorországban pedig a hagyományos építészet és napenergia. Az út megtételére a tudatos turistáknak elektromos autót, elektromos motorkerékpárt vagy a vasutat ajánlják.

 
A Deutsche Welle a könyvben bemutatott érdekességek közül egy napenergia hajtotta kompot emel ki, amely a Bodeni-tavon jár. A szigorú elnevezésű „RA-33-Reichenau” kompon 12 utas számára van ülőhely. A menetidő 20 perc, a vízijármű ennyi idő alatt ér a német parttól a svájciig és vissza. A kéken csillogó napelemek a kapitány és az utasok feje fölött nemcsak árnyékot adnak, de összegyűjtik a napsugarakat, hogy energiát nyerjenek belőlük. 16 kicsi teherautóakkumulátorban tárolják az energiát, amely a két csaknem hang nélküli elektromotort hajtja. „Ha odafigyelek, hetekig nincs szükségem konnektorra. Általában a megtermelt energiamennyiség maximum 20 százalékát használom el naponta a menetidő alatt.” – mondja a kapitány, Tom Geiger. Másnap reggelt újból feltöltik az akkumulátorokat. Napenergiával feltöltve felhős időben a komp 45-ször képes megtenni az utat, éjjel 30-szor. Tom élvezi, ahogy hajója csöndben szeli a vizet, és büszke arra, hogy egyszer egy út után a volt környezetvédelmi miniszter azt mondta neki: „Magának van a legjobb munkája a világon.”

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.